Erkka RailoKirjoittaja on MustRead-lehden johtava politiikan asiantuntija.

Mökin levossa ja rauhassa

Mökillä luonnon helmassa suomalaisen ruumis ja sielu lepäävät. Koko kevään on palkkatyöläinen haaveillut kesämökin levosta, loputtomista dekkareista ja riippukeinun rauhasta.

Mutta kun palkkatyön uuvuttama kansalainen pääsee mökille, hän huomaa, että hänen täytyy ihan äkkiä hoitaa muutama pikkuseikka.

Mökki täytyy siivota. Imuroidaan lattiat, pyyhitään pölyt sekä pestään matot ja ikkunat. Toki mökki täytyy laittaa myös ulkopuolelta. Harjataan katot, putsataan rännit ja siivotaan kuonat kompostiin.

Jokohan nyt ehtisi ottaa riippumaton esiin?

Ei, tyytymätön katse osuu pihan nurmikkoon.

Ruohonleikkuri esiin ja hommiin. Leikataan nurmikot, trimmataan nurmireunat, haravoidaan syksyn jäljiltä jääneet kävyt ja lehdet, viedään ne kompostiin ja käännetään se.

Kun selkä oikenee uurastuksesta, reipas mökkiläinen huomaa, että kukkapenkki on kitkemättä ja myyrät ovat syöneet ruusujen juuret.

Mikäs siinä, reippaasti vaan kukkapenkkiä kitkemään. Hankitaan uudet ruusut kaupasta, kaivetaan kuoppa, laitetaan tuoretta multaa ja istutetaan kukat.

Mökkiläisen ajatukset kääntyvät kohti riippumattoa ja dekkareita, mutta vielä ei ole sen aika.

Ikävästi varjostaa tuo puu pihamaata ja ensi vuonnakin tarvitaan polttopuuta. Moottorisaha soimaan ja puu nurin. Sahataan se pölleiksi, pilkotaan klapeiksi, kootaan siisteiksi pinoiksi ja laitetaan pinojen päälle pressu suojaamaan, ettei sade kastele niitä pilalle.

Pikkuhiljaa alkaa kesäloma käydä mökkiläisen voimille, mutta vielä hän pinnistelee.

Uimaan tekisi mieli, mutta rannassa ei mahdu kaislojen sekaan. Niitetään kaislat, kerätään ne vedestä ja kootaan läjään polttamista varten.

Jo pääsee ärräpää mökkiläisen ponnistuksesta kiristyneiltä huulilta ja hän ajattelee, että kun vielä vartiotornit ja piikkilanka-aidat asentaisi, niin työleirin tunnelma olisi täydellinen.

Vielä poimitaan marjat ja sienet, pakataan ja pakastetaan. Sitten onkin mökillä kaikki jo saatu valmiiksi, kesäloma päättyy sopivasti ja kansalainen voi palata jälleen päivätyönsä pariin. Rentoutumaan.

Erkka Railo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet