LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: "Kaljaa lipitellään pullokaupalla ilman huolen häivää, mutta maidon hinnasta jaksetaan valittaa"

Maahan on tulossa ennätyksellisen huono viljasato. On esitetty jopa huoli siitä, miten käy oluen hinnalle, jos ohran hinta pulan vuoksi nousee.

Nautin eräänä iltana ravintolan terassilla pienen oluen (0,33 litraa). Se maksoi 5 euroa. Kun sitä ihmettelin, niin yksi Suomen viidestä miljoonasata ”maatalousasiantuntijasta” tiesi kertoa, että syy on kalliissa raaka-aineessa eli ohrassa.

Rupesin asiaa laskemaan. Kilosta mallasohraa saa maanviljelijä 15 senttiä. Litraan olutta kuluu noin 300 grammaa ohraa. Joten litran tekoon kuluu vajaa viiden sentin edestä tätä raaka-ainetta. Joten yhdestä viiden euron lasillisesta olutta saa pääraaka-aineen tuottaja vähän yli yhden sentin.

Kun olut on vielä sellaista bulkkitavaraa, että se syntyy täysin käsin koskematta valtavissa sammioissa, niin on käytännössä aivan sama mitä siihen käytetty vilja maksaa. Sen merkitys on lopputuotteessa täysin olematon.

Katselin myös kaupassa valtavia oluthyllyjä. Siellä oli lähes 100 erilaista olutmerkkiä.

Oli myös valtava määrä erikoisoluita, jotka saattoivat maksaa 5 euroa pikkupullolta. Eivätkä nekään siellä tyhjän panttina seiso, kyllä niidenkin kauppa käy. Oluen hinta on siis kaupassakin 5-15 euroa litra.

Samalla tulee mieleen, että maitoa saa parhaimmillaan kaupasta litran yhdellä eurolla. Tuottaja saa siitä noin 35 senttiä.

Se on sentään alusta lähtien käsityötä ja jokainen litra on kalliilla rehulla tuotettu ja lehmä suurella työllä ja kustannuksilla kasvatettu. Se on myös nopeasti pilaantuvaa luonnontuotetta, joka pitää huolella tuottaa ja käsitellä. Puhumattakaan sen ravintoarvosta ja merkityksestä ruoantuotannossa.

Kaljaa lipitellään pullokaupalla ilman huolen häivää, mutta maidon hinnasta jaksetaan valittaa ja kauppa sen kun halpuuttaa, vaikka tuottaminen on jo nyt niin kallista, että koko homma on Suomessa vaakalaudalla.

Maajussin jälkeläinen

Tuusula

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet