A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Onko poliitikolla omatunto?

Sote-uudistus kaatuu nyt entistä varmemmin. Toisten mielestä onneksi, toisten mielestä harmiksi.

Ennen lomia sote-uudistuksen uskottiin kompastuvan perustuslaillisiin ongelmiin, jotka liittyvät kansalaisten oikeuteen valita lääkärinsä. Palvelujen rahoitus on kuitenkin paljon isompi ongelma.

Pääministeri Juha Sipilän haluamista 18 maakunnasta kymmenkunta ei tule selviämään sote-palvelujen järjestämisestä.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan niiden väestö- ja veropohja eivät riitä järkevään toimintaan. Niiden on pakko pyytää apua suuremmilta maakunnilta. Nämä tosiasiat ovat vasta menossa eduskunnan perustuslakivaliokunnan pohdittaviksi.

"Suomi on liian suuri maa pilkottavaksi maakuntiin."

Nyt pitää huutaa laillisuuden perään. Voiko hallitus esittää ja eduskunta hyväksyä toimintakyvyttömien maakuntien perustamisen pelkän poliittisen tarkoituksenmukaisuuden nimissä?

Voidaanko perustaa suuri määrä maakuntia vain siksi, että sillä yritetään turvata keskustan äänisaalis seuraavissa eduskuntavaaleissa?

Väkensä menettäneet maakunnat ovat osa ”koko maan asuttuna pitämisestä”. Kaupunkialueilla asuu jo nyt 70 prosenttia väestöstä. Kun mukaan lasketaan myös taajamat, asukasosuus kohoaa 85 prosenttiin. Vain kuutisen prosenttia väestöstä asuu harvaan asutulla maaseudulla, joka kuitenkin kattaa lähes 70 prosenttia pinta-alasta.

Suomi on liian suuri ja harvaan asuttu maa pilkottavaksi pieniin maakuntiin, joissa asuu yhtä paljon asukkaita kuin muutamassa Helsingin lähiössä. Tämä ei ole pääkaupunkikeskeisyyden ylistämistä, vaan väestöllisten tosiasioiden tunnustamista.

Sipilän keskusta yrittää välttää väistämättömän. Sipilä on valmis siihen, että sote- ja maakuntauudistukset kaatuvat mieluummin perustuslaillisiin ongelmiin kuin koko eduskunnan äänestyksessä. Nimittäin yhä useampi kokoomuksen kansanedustaja pohtii äänestämistä hanketta vastaan.

Tämä selittää sen, miksi soten valmistelusta vastaava korkein virkamies Päivi Nerg on pantu ottamaan vastuu siitä (MT 25.7.), että maakuntia on liikaa eivätkä kaikki selviä vastuistaan. Viesti on täysin sama, jota Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on toitottanut jo pari vuotta.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet