A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Trump varoittaa meitä

Donald Trumpilla oli tärkeä viesti suomalaisille.

Trump muistuttaa, että jokaisen kansakunnan velvollisuus on puolustaa itse itseään. Jokaisen on maksettava oma kodinturvansa.

Amerikkalaiset tulivat Euroopan avuksi yli 100 vuotta sitten ensimmäisessä maailmansodassa ja sen jälkeen apu on jatkunut. Se on ollut automaattista, mutta ei ilmaista.

Eurooppa ei ole Trumpille kotipesä, jota hän on valmis puolustamaan viimeiseen amerikkalaiseen. Siksi eurooppalaisten on alettava huolehtia itse itsestään keskinäisillä diileillä. Euroopan sotilaallinen turva ei voi riippua siitä, kuka kulloinkin on Yhdysvaltojen presidentti.

Kaikki mitä Trump sanoo, ei ole totta. Mutta hänen puheidensa takaa kaikuvat amerikkalaisten äänestäjien viestit muille kansoille. Monenkeskinen yhteistyö on vähentymässä ja yhteisvastuun rahoitus on hupenemassa. Trump haluaa vieraat kädet pois amerikkalaisten taskuista.

Kaikkialla kysytään entistä kovemmalla äänellä, kuka maksaa verot ja laskut. Ketkä ovat vapaamatkustajia yhteisessä veneessä?

Sama koskee myös sosiaali- ja työttömyysturvan rahoitusta ja verojen maksua. Kuinka laajaksi on määriteltävä terveen kansalaisen vastuu itsestään? Miten hänen tulee itse varautua oman elämänsä takaiskuihin säästämisellä, vakuutuksilla ja terveydestään huolehtimisella?

Mihin mittaan saakka kansalainen voi luottaa siihen, että poliisi korjaa väsyneen juhlijan pakkasesta putkan pahnoille elpymään tai yhteisestä kassasta maksetaan elantomenot, kun työ tai opiskelu ei kiinnosta. Missä kulkee yhteisvastuun raja?

Talouden nousukausi ei kestä ikuisesti. Laskun koittaessa on lyhennettävä vanhaa velkaa, kun uutta ei enää saa. Yli varojen eläminen loppuu hetkenä, jolloin on kustannettava aikaisempaa suurempi osa omista menoista. Tämä vaatii sopeutumista ja menojen leikkauksia, joihin ensi keväänä aloittava uusi hallitus joutuu valmistautumaan.

Trumpin viesti ei ole valeuutinen vaan uusi normaali. Sen sijaan poliittiset lupaukset suurista eläkkeiden korotuksista ovat täyttä soopaa äänestäjien harhauttamiseksi.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet