A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Syrjintä lisää kannatusta

Kun kansalainen antaa äänensä, hän olettaa vaalituloksella olevan merkitystä.

Demarit ovat ilmoittaneet Ruotsissa ja Suomessa, että yhteistyö maahanmuuttokriittisten ruotsidemokraattien ja perussuomalaisten kanssa ei onnistu vaalituloksesta välittämättä. Saksan kristillisdemokraatit ja demarit ovat olleet samoilla linjoilla ja ajautuneet suuriin poliittisiin vaikeuksiin.

Maahanmuuttoon nuivasti suhtautuvat puolueet ovat menestyneet Euroopassa sitä paremmin, mitä vihamielisemmin muut puolueet ovat niihin suhtautuneet. Tästä on osoituksena perussuomalaisten kannatuksen nousu.

Poliittinen taistelu kuuluu demokratiaan, mutta siihen kuuluu myös järjen käyttö. Mitä tarkemmin tutkii liberaalin oikeiston ja maltillisen vasemmiston maahanmuuttokantoja, sitä lähempänä ne ovat perussuomalaisten linjauksia.

Kun erotellaan toisistaan työperäinen maahanmuutto, elintasopakolaisuus ja sotapakolaisuus mielipide-erot tasaantuvat. Sotapakolaisuus hyväksytään ja työperäinen maahanmuutto ei ole mahdottomuus.

Elintasopakolaisuuteen ja sosiaaliturvan kalasteluun nämä puolueet suhtautuvat kielteisesti. Laitavasemmisto ja vihreät sen sijaan sallisivat varsin vapaan maahantulon ja sosiaalituen jakamisen sen kummempia kyselemättä.

Mikäli kolme suurinta puoluetta, demarit, kokoomus ja keskusta, haluavat säilyttää johtoasemansa, niiden pitäisi soveltaa maahanmuuttopolitiikassa kokemuksia, jotka ne ovat saaneet ympäristöpolitiikasta. Puolueet ovat kyllästäneet ohjelmansa ympäristö- ja ilmastonsuojelulla. Ruotsissa ja Saksassa tämä on laskenut tuntuvasti vihreiden kannatusta.

Maahanmuuton ongelmia tulee kärjistämään lisääntyvä työvoimapula. Suomi tarvitsee ulkomaalaisia tekemään työt, joita kantaväki ei osaa tai tahdo suorittaa.

Siksi on välttämätöntä, että maahanmuutosta puhutaan selkokielellä, jotta samalla voidaan torjua ääriaineksien lietsomaa muukalaisvihaa.

Miten kansalle kerrotaan, että on välttämätöntä torjua elintasoshoppailijat, mutta houkutella mainoskampanjoilla korkeapalkkaisia osaajia Suomeen.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet