A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Sikakiva juttu

Suomi ei ole kuin kaksi marjaa, vaan piikkinen pensas, josta jokainen löytää loukkaantumisen aiheen.

Pariinkesäpäivään mahtuvat seksuaalisen tasa-arvon Pride-paraati Helsingissä, vanhalestadiolaisten suviseurat Äänekoskella, taksiliikenteen vapautus koko maassa ja Helsingin Sanomien Trump-sika lehden lukijoille.

Jokaiselle jotakin, sillä kansakunta on jakautunut niin alueellisesti kuin ajatuksellisesti.

Neljännes suomalaisista asuu vapaamielisellä pääkaupunkiseudulla. Puolet kansasta sijoittuu Rauma–Lahti–Imatra-linjan eteläpuoliselle kaupunkialueelle. Noin 85 prosenttia asuu Kokkola–Jyväskylä–Joensuu-linjan eteläpuolella.

Linjan pohjoispuolella ei Helsingistä paljoa perusteta. Mitä etäämmälle mennään eduskuntatalosta, sitä vanhoillisemmiksi asenteet muuttuvat.

Arvot ja asenteet pitävät, kunnes ulkomaailma puhkoo kuplat.

Julkisuus pakotti lestadiolaiset paljastamaan lapsiin sekaantuneet saarnaajansa. Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoman hallitus erotti päätoimittaja Mikael Pentikäisen, kun lehden heikentynyt sisältö oli johtanut mittaviin tilausperuutuksiin 2014.

Viime vuonna hallitus vaati päätoimittaja Kaius Niemeltä selvitystä, kun lehti oli julkaissut salassa pidettäviä sotilasasiakirjoja. Juttu johti rikostutkintaan ja tilausperuutuksiin.

Sika-Trumpista koituneista peruutuksista ei ole vielä lukua, mutta Sanoman hallituksen jäsenissä kytee huoli seurauksista.

Jos median sisältö muuttuu vain tilausperuutusten paineessa, journalismi on kriisissä.

Menestyykö vapaamielisyys, kunnes kaupallisuus saa siitä otteen? Pride-veteraanit pelkäävät, että yritysten tarrautuminen massatapahtumaan muuttaa tilaisuuden uudeksi vapuksi ilman aatetta.

Mitä vähemmän on sääntöjä, sitä enemmän pitää olla vastuuta.”

Kun taksit voivat vapaasti kilpailla asiakkaista, kansaa pelotellaan kiskurihinnoilla ja epäluotettavilla kuljettajilla.

Vapaamielisyys ja liberaali ajattelu on käsitetty aivan väärin, kun se rinnastuu yhä useammin vastuuttomuuteen. Mitä vähemmän on sääntöjä, sitä enemmän pitää olla vastuuta.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet