A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Mihin vedetään raja

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä (HS 23.6.) hyvinvointimme heikkenee, kun keskiluokka ei välitä huono-osaisista.

Entä jos keskiluokan välittäminen vähenee siksi, että avokätinen sosiaaliturva ei pakota kaikkia itsensä elättämiseen? Siipiveikkoja on liikaa.

Mikään tutkimus ei osoita, että suomalaiset eivät haluaisi huolehtia lapsista, sairaista ja vanhuksista. Sen sijaan on nähtävissä, että työllään itsensä elättävät ovat kyllästyneitä työhaluttomien elättämiseen.

Työttömien aktiivimallista käyty kansalaiskeskustelu näytti, että suomalaiset tunnistavat työttömyyden monet kasvot. Toiset eivät saa työtä, vaikka haluaisivat. Toiset eivät mene töihin, koska sosiaaliturvalla tienaa paremmin.

Työtä tekevässä ja yhteiskuntaa ylläpitävässä keskiluokassa leviää nöyryytetyksi tulemisen mielipaha."

Työtä tekevässä ja yhteiskuntaa ylläpitävässä keskiluokassa leviää nöyryytetyksi tulemisen mielipaha. Yhä useammat eurooppalaiset äänestäjät uskovat, että elintasopakolaiset määrittävät enemmän maksajien elämää kuin maksajat tulijoiden elämää. Kyse on kulttuurien ja elämänmuotojen törmäyksestä.

Äänestäjien vastareaktiona on ollut perinteisten poliitikkojen hylkääminen ja tuen antaminen ryhmille, jotka ääriasenteiden ryydittäminä ajavat tiukkaa pakolais- ja muukalaispolitiikkaa. Näin on tapahtunut Itävallassa, Unkarissa, Puolassa, Tanskassa, Saksassa, Italiassa, Maltalla ja Ruotsissa.

Saksassa on päivänpolttava kriisi, kun yksi hallituspuolue ei enää päästäisi maahan elintasopakolaisia. Kyse ei ole hätää kärsivien hylkimisestä vaan saksalaisen sosiaaliturvan kalastelun estämisestä. Yli 90 prosenttia Välimeren yli Eurooppaan tulevista ihmisistä ei pakene sotaa tai sortoa.

Auttamisen malli on auttamattomasti kriisissä. Ongelma pahenee, kun eurooppalainen syntyvyys laskee ja kantaväestö vanhenee. Maksupaine kohdistuu yhä pienempään ihmisjoukkoon.

Ongelma räjähtää käsiin, kun kohtaamme seuraavan taantuman tai pakolaistulvan. Silloin kysytään, kenelle maksetaan, kuinka paljon ja kuinka pitkän aikaa.

Suomi oli valmis lopettamaan lapsilisät 1990-luvun lamassa. Milloin ollaan valmiita työhaluttomien tukien lopettamiseen?

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet