A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Totuus ei ole faktaa

Totuus ei ole faktaa vaan uskottavalta kuulostava mielipide.

Vihreät kansanedustajat jakoivat sosiaalisessa mediassa kuvaa, jossa pöllönpoikanen kyyhötti kannonnokassa. Valheen mukaan poikasen pesäpuu oli kaadettu. Todellisuudessa poikanen oli kuvattu rengastusta varten. Lisääkö tämä luonnonsuojelun uskottavuutta?

Vasemmisto väittää hallituksen kurjistavan kansaa, vaikka suomalaisten palkat ovat korkeampia kuin koskaan aikaisemmin. Melkein 70 prosenttia väestöstä kuuluu keskiluokkaan, jonka tulot ovat lisääntyneet tasaisella tahdilla viimeiset 20 vuotta. Kaiken lisäksi tuloerot ja köyhtymisen riski ovat Suomessa Euroopan alhaisimpia.

Onko työttömien aktiivimalli epäinhimillinen? Kumpi on kohtuuttomampaa: työtön joutuu hakemaan neljää työpaikkaa kuukaudessa vai se, että työssäkäyvä menee töihin 20 päivänä kuukaudessa.

Tosiasioiden vääristely ja valehtelu ovat kansainvälinen muoti-ilmiö, jota johtaa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump. Hän on tähän mennessä lasketellut luikuria yli 3 200 kertaa virkakautensa aikana.

Itsepetos on pahinta valehtelua. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) pitäisi jo varoittaa kansaa. Löysästi lainattavan ja halvalla korolla otetun velan aika on päättymässä. Ylivelkaiset kotitaloudet ja valtiot ajautuvat väistämättä vaikeuksiin korkojen noustessa. Tämä ei ole mielipide vaan kokemusperäinen tosiasia.

Suomalaiset äänestävät uuden eduskunnan ensi keväänä, kun eletään nousukauden loppuhuumassa. Silloin liian moni äänestäjä uskoo poliitikkojen lupauksiin eläkkeiden nostosta ja verohelpotuksista.

Talouden perusvire kuitenkin muuttuu dramaattisesti vuoden 2019 lopulla. Valtaan valitut poliitikot joutuvat syömään sanansa ja alkavat harjoittaa pakkosäästämistä ja etuuksien leikkaamista.

Seuraava eduskunta ja hallitus eivät jaa kansalle mannaa, vaan katkeraa kalkkia."

Seuraava eduskunta ja hallitus eivät jaa kansalle mannaa, vaan katkeraa kalkkia, kun valtionvelan takaisinmaksua on kiihdytettävä ja kansan omavastuuta on lisättävä. Moni äänestäjä pettyy ja syyttää poliitikkoja valehtelusta.

Kansan pitäisi nyt olla poikkeuksellisen viisas ja äänestää valtaan huonojen aikojen hallintaan kykenevät poliitikot.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet