A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Sipilän taistelu kovenee

Mitä enemmän on kiistelty sote-uudistuksesta, sitä vähemmän on välitetty maakuntahallinnosta.

Bolsevistisella päättäväisyydellä Juha Sipilä jakaa Suomen 18 maakuntaan, joilla ei ole mitään tekemistä kansalaisten arkielämän kanssa. Vastalauseista ei välitetä ja vastustajat nujerretaan. Ymmärtääkö Sipilä, että hän ottaa oppia Stalinin terrorista?

Suomalaiset eivät halua asua maakunnissa vaan muuttaa kaupunkeihin, joissa on asuntoja, kouluja, työpaikkoja, julkisia palveluja, liikenneyhteyksiä ja kauppoja. Perheet arvostavat sujuvaa arkea eikä hallintoalamaisuutta.

Perheet ovat valmiita asumaan ahtaamin, jos he voivat käyttää palveluja. Asuntolainapankkien neuvona on sijoittaa rahat mieluummin pieneen kaupunkiasuntoon kuin isoon omakotitaloon haja-asutusalueilla. Tämä näkyy muuttoliikkeessä ja asuntokaupoissa.

Paikkakuntien taloudellinen asema ja tilanne työmarkkinoilla kärjistyvät enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tätä mieltä ovat aluetutkijat.

Suomi runtataan poliittisella tarkoituksenmukaisuudella rakenteeseen, joka ei vastaa kansan enemmistön tarpeita eikä perusteita, joilla he valitsevat asuin- ja työpaikkakuntansa."

Suomi runtataan poliittisella tarkoituksenmukaisuudella rakenteeseen, joka ei vastaa kansan enemmistön tarpeita eikä perusteita, joilla he valitsevat asuin- ja työpaikkakuntansa. Muu Eurooppa kaupungistuu, Suomi keskittyy kyliin ja koko maa menettää elinvoimaansa.

Isot kaupunkikeskukset ovat kasvaneet jo vuosikymmeniä. Yhä useampi kunta on kääntynyt muuttotappioalueeksi, jolla myös asuntohinnat laskevat.

Koko maa ei pysy asuttuna poliittisella pakolla, keinotekoisella aluetuella ja virastojen pakkosiirroilla.

Maahanmuutto ei pelasta haja-asutusalueita väestökadolta, sillä maahanmuuttajat haluavat asua suurissa kaupungeissa. Korkeakoulujen hajasijoittaminen on tuonut uusia asukkaita maaseutukaupunkeihin. Todellisuudessa muuttajat ovat työvoiman ja veronmaksun ulkopuolella olevia pienituloisia, jotka rasittavat kuntien taloutta.

Sotea joudutaan rukkaamaan. Samalla pitää ottaa tosiasiat ja realismi käteen myös maakuntauudistuksessa.

Miksei eduskunnanperustuslakivaliokunta kiinnitä huomiota maakuntahallinnon utopioihin, jotka väheksyvät kansalaisten perusoikeuksia?

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet