A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Sote-peli ei ole ohi

Julkisuuden kuohu kuplii kysymyksessä kaatuuko hallitus sote- ja maakuntauudistukseen?

Jos hallitus kaatuu, Juha Sipilä lennättää itse itsensä Naantalin Kultarantaan jättämään eroilmoituksen.

Miksi sote-uudistusta on yritetty kaikin keinoin? Suomalaiset ikääntyvät nopeasti, koska syntyvyys on alhaista. Vanhemmat tarvitsevat nuoria enemmän hoitoa. Työikäisen väestön supistuessa myös sosiaali- ja terveysmenojen kustantajien määrä kutistuu.

Sote-rahan puute kasvaa erityisesti maaseudulla, jossa väestön keski-ikä lähestyy 50 vuotta. Kaupungeissa se on 10 vuotta alhaisempi. Korkea keski-ikä laskee palkkaverojen maksajien määrää ja johtaa siihen, että kaupunkilaisten on maksettava entistä enemmän tukirahaa maaseudulle.

Sote-uudistus ei edellytä keskustan ajamaa maakuntahallintoa, jossa on kysymys valtapolitiikasta. Keskusta haluaa lisää rahaa haja-asutusalueilla asuville kannattajilleen.

Kymmenen suurimman kaupungin ja niiden ympärysalueiden kasvu on ollut viime vuosina kiihkeää. Kun nuoret ja työikäiset muuttavat kaupunkeihin, aluehallinnon ytimen pitää olla kaupungeissa eikä kylissä.

Terveysmenojen kasvua on hillittävä joka tapauksessa koko maassa tehostamalla sairauksien ennaltaehkäisyä, sujuvoittamalla hoitoketjuja ja karsimalla sosiaalipolitiikan byrokratiaa. Tämä voidaan toteuttaa siirtämällä sote-asiat pois kunnilta valtion hoidettaviksi.

Sotesta syntynyt uusi kriisi on avannut jälleen kysymyksen, kenen ehdoilla Suomea uudistetaan."

Sotesta syntynyt uusi kriisi on avannut jälleen kysymyksen, kenen ehdoilla Suomea uudistetaan: kaupunkilaisten muodostaman enemmistön vai maaseutukuntien vähemmistön ehdoilla.

Vihreät ja kokoomus ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti nuorten ja työikäisten kaupunkilaisten keskuudessa. Keskusta ei ole saanut otetta suurista kaupungeista ja demarien kannattajajoukko löytyy eläkeläisistä. Maakuntahallinto ei ole väkirikkaiden kaupunkien suosiossa.

Jos hallitus kaatuisi, mitä tapahtuisi? Yksikään vastuullinen hallitusvallassa oleva puolue ei voi sivuuttaa terveyspalvelujen remonttia ja kuntabyrokratian rankkaa karsintaa. Siksi sote-peli alkaisi vaalien jälkeen uudelleen.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet