A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Eduskunta ei luovu eduista

Kansan oikeustajuun eivät sopineet kansanedustajien avokätiset työttömyyskorvaukset. Siksi niitä muutetaan, mutta miten?

Eduskunta teki kaikkensa, ettei työtön kansanedustaja joudu TE-toimiston luukulle kuten muut työttömät. Uudessa systeemissä työttömälle kansanedustajalle maksetaan määräajan sopeutumisrahaa. Se on muutosturva siltä varalta, että palkkiotoimi päättyy ilman irtisanomisaikaa ääntenlaskun iltana.

Miksi poliitikot eivät hyväksyneet sitä, että työttömästä kansanedustajasta olisi tullut tavallinen työtön? Siksi, että työttömän poliitikon olisi pitänyt ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi, johon olisi sovellettu niin sanotun aktiivimallin mukaista työnhakuvelvoitetta.

Tämä olisi johtanut siihen, että ex-kansanedustajat olisivat joutuneet uudelleenkoulutukseen ja ehkä myös tukityöhön, jos nykyinen osaaminen ei olisi riittänyt työnantajille.

Minkä eduskunta sääti kansalle, sitä kansanedustaja ei halua itselleen."

Minkä eduskunta sääti kansalle, sitä kansanedustaja ei halua itselleen. Kansanedustajat muodostavat edelleen eliittijoukon, johon sovelletaan muista poikkeavia sääntöjä.

Kansanedustajille maksetaan verottomia kulukorvauksia, jotka todellisuudessa ovat piilotettua lisätuloa. Peruspalkkio näyttää pieneltä verrattuna yritysjohtajien palkkoihin. Verottomat lisät tasaavat kuitenkin tiliä melkoisesti.

Olisi reilua, jos kansanedustajien palkat nostettaisiin tasolle, jossa ostovoimaa ei tarvitsisi kohottaa kikkailulla.

Samalle viivalle kansan kanssa merkitsisi myös sitä, että kansanedustajien olisi selvitettävä edustusmenonsa. Demarien eduskuntaryhmän johtajana ja puhemiehenä toimiessaan Eero Heinäluoma (sd.) ei tehnyt vaatimuksista huolimatta selkoa eduskunnan luottokortin käytöstä.

Politiikan uskottavuus ei nouse, jos kansanedustajat itse sitä laskevat. Eduskunta tekisi itselleen ja äänestäjille parhaan palveluksen karsimalla kansanedustajien erivapauksia.

Kaikkien, myös poliitikkojen pitäisi olla samanarvoisia verotuksen ja eläkkeiden osalta. On oikein ja kohtuullista, että kansanedustajat tuntevat säätämiensä lakien painon myös omassa elämässään.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet