A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kuka kustantaa onnen

Keskiluokkaiset suomalaiset käyvät töissä, elättävät perheensä ja maksavat veronsa.

Arkielämä ja luontokokemukset tekevät suomalaisista maailman onnellisimman kansan. Tutkimustieto poikkeaa merkittävästi kansan pienoiskokoonpanon eli eduskunnan puheenvuoroista. Niissä esiintyy kurjuudessa kituuttava kansa, jolla on käsi nyrkissä.

Vasemmisto väittää, että tuloerot ja eriarvoisuus ovat lisääntyneet merkittävästi pääministeri Juha Sipilän hallituskaudella. Se ei pidä paikkaansa ainakaan Tilastokeskuksen tietojen perusteella. Eniten tuloerot kasvoivat 1990-luvun lopulla, kun pääministerinä oli Paavo Lipponen (sd.). Tämä on kipeä asia demarien puheenjohtajalle Antti Rinteelle, joka välttelee menneiden muistelua.

Tuloerot ovat maailman alhaisimpia Suomessa, sillä tulojen nousun mukaan kiristyvä verotus leikkaa käteen jääviä tuloja. EU-tilastojen perusteella köyhyys- ja syrjäytymisriski ovat Suomessa matalia.

Kuka rahoittaa onnellisuuden? Veronmaksajat ry:n tilaston mukaan 27 prosenttia tulonsaajista maksaa 70 prosenttia kaikista tulo- ja pääomaveroista. He ovat aivan tavallisia ihmisiä, joiden tyypilliset tulot ovat 35 000–50 000 euron haarukassa.

Korkeista veroprosenteista huolimatta suurituloisista ei kerry paljoa veroja, sillä yli 150 000 euroa vuodessa ansaitsevia on vain 0,6 prosenttia tulonsaajista.

Veronmaksun erityispiirteenä on, että kolmannes kaikista tulonsaajista maksaa minimaallisen määrän veroja. Heidän maksujensa osuus yhteisestä tulo- ja pääomaverojen potista on vain kolme prosenttia.

Verottamisen ongelmana eivät ole veronkiertäjät (vaikka heidätkin pitää löytää), vaan keskituloiset palkansaajat.

Jos tavalliset suomalaiset sortuvat taakkansa alla ja alkavat minimoida verojaan, tehdä pimeää työtä tai jättäytyvät työttömyyskortistoon, suomalainen onnellisuus on historiaa.

Siksi on välttämätöntä saada entistä suuremmat porukat töihin ja ansaitsemaan niin paljon, että he myös maksavat veroja. Se vähentää myös poliittista kiihotusta julkisten menojen kasvattamiseksi.

 

Tarkennus:

Kirjoitin kolumnissani, että ”Veronmaksajat ry:n tilaston mukaan 27 prosenttia tulonsaajista maksaa 70 prosenttia kaikista tulo- ja pääomaveroista. He ovat aivan tavallisia ihmisiä, joiden tyypilliset tulot ovat 35 000–50 000 euron haarukassa. Korkeista veroprosenteista huolimatta suurituloisista ei kerry paljoa veroja, sillä yli 150 000 euroa vuodessa ansaitsevia on vain 0,6 prosenttia tulonsaajista.” 
Tarkennuksena totean, että yli 150 000 euroa ansaitsevat maksavat 10 prosenttia ansio- ja pääomatuloveroista. Muut maksavat 90 prosenttia veroista.
Noin 19 prosenttia tulonsaajista ansaitsee 35 000–55 000 euroa, mutta maksaa 29 prosenttia veroista. Vajaa 9 prosenttia ansaitsee 55 000–150 000 euroa ja kireän progression seurauksena maksaa 32 prosenttia veroista.

A.-P. Pietilä
 

Juttua muutettu to 3.5. klo 9.55. Lisätty kolumniin perään tarkennus.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet