Aamupostin urheilulta

Paini on oikeaa urheilua

Kävin äskettäin pitkästä aikaa painikilpailussa Hyvinkään Vehkojan hallissa. Meneillään olivat ikäkausipainit, eli aika nuoria miehen alkuja oli molskilla. Oli hienoa seurata tämän puhtaan ja mielestäni parhaan kamppailulajin nuoria harrastajia.

Itse olen aina välttynyt painimiselta tai nyrkillä lyömiseltä. Painia aloin painia arvostaa nuorukaisena, kun koulukaverini houkutteli minut seuraamaan Tampereen MM-paineja vuonna 1965 upouudessa Hakametsän jäähallissa. Vaikutuin näkemästäni.

Sitten tutustuin työni puolesta toiseen arvostamaani kamppailulajiin nyrkkeilyyn Valkeakoskella ja Forssassa. Paini tuli taas kuvaan tultuani Hyvinkäälle, jossa paini on vieläkin voimissaan.

Antiikin olympialaisista peritty kreikkalais-roomalainen paini ja vapaapaini ovat olleet Suomen vahvimpia menestyslajeja kautta aikain.

Suomalaiset ovat saavuttaneet olympialaisista 27 kultaa, 29 hopeaa ja 29 pronssia. Kulta-ajat ovat jo menneisyyttä.

Hyvinkäällä on ollut menestyviä painijoita. Pentti Koskinen oli vapaapainin Suomen mestari vuonna 1969 sarjassa 62 kg, seurana HUT. Paljon myöhemmin sain kirjoitella Hyvinkään Sanomiin HyPK:n SM-mitalistien Jarmo Tapolan ja Kari Väyrysen saavutuksista. Nykyään Painiklubin mainetta puolustaa mainiosti Suomen mestari Tero Halmesmäki. Seuralla on lukuisia SM-mitaleja nuorissa sekä myös tyttöjen ja naisten sarjoissa.

Painissa kamppaillaan ”puhtain asein”.

Maailmassa on monenlaisia painimuotoja. On muun muassa brasilialaista jujutsua, lukkopainia ja turkkilaista öljypainia. Hupilajina on mutapaini.

Painissa kamppaillaan täysin ”puhtain asein”. Ei revitä vaatteista, ei potkita, eikä lyödä. Paini on ihan oikeaa urheilua sanan varsinaisessa merkityksessä. Minusta on epämiellyttävää seurata nykyään suosittua vapaaottelua. Lähes puolustuskyvytöntä vastustajaa taotaan nyrkeillä naamaan, veri lentää ja yleisö ulvoo. Itsepuolustuslaji?!

Paini on vaativa ja monipuolinen urheilumuoto. Siinä vaaditaan kestävyyttä, voimaa, nopeutta, notkeutta, tekniikkaa ja taktista älyä...sekä suomalaista sisua.

JUSSI INOMAA

Aamupostin urheilulta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet