A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kaikki Viron ystävät

Virolaisilla on suuri määrä suomalaisia ystäviä, joilla on selvännäkijän taidot.

Viron 100-vuotisjuhlaviikon aikana useat henkilöt kertoivat, miten he näkivät jo 1986 tai viimeistään 1988 varmoja merkkejä Viron itsenäisyyden palautumisesta. Tarinat ovat hellyttäviä satuja.

Baltian maat olivat Neuvostoliiton sotilaallisessa otteessa aina syksyyn 1991 saakka. Latvialaiset, liettualaiset ja virolaiset pienryhmät kamppailivat ensin ympäristöliikkeen ja sen jälkeen itsenäisyysliikkeen nimissä oman maansa kommunistijohtajia ja Neuvostoliittoa vastaan. Siviilien ampumiselta ja neuvostotankkien vyörytykseltä ei vältytty.

Viron itsenäisyys oli totta vasta joulukuussa 1991, kun Neuvostoliitto hajosi.

Tuhannet suomalaiset auttoivat salaa Viron itsenäisyysliikettä. Virallisesti Suomi oli Neuvostoliiton rinnalla vastustamassa Viron vapautumista. Edelleen Suomen kansanedustajat ovat haluttomia kertomaan, olisivatko he nyt valmiita auttamaan Viroa sotilaallisessa konfliktissa.

Kunnioitammeko aidosti Viron uutta itsenäisyyttä, vai olemmeko virolaisten juhlan kuokkavieraita?"

Lehtien pääkirjoitukset ovat ylistäneet Viron ja Suomen ystävyyttä. Mutta vain pari vuotta sitten Helsingin Sanomat julisti lukijakilpailun, jolla etsittiin pilkkanimiä koko Viron kansalle.

Vorolaiset (varkaat), raivot (ryöstäjät) ja varttiryssät (melkein ryssät) olivat Hesarin mielestä osuvia nimiä veljeskansalle. Viron silloinen presidentti Toomas Hendrik Ilves ilmoitti olevansa sanaton. Hesarin päätoimittajan Kaius Niemen mukaan kyseessä oli ”hauska pila”.

Julkisen sanan neuvosto tutki asian ja katsoi, ettei virolaisten pilkkaaminen riko journalistien eettisiä ohjeita. Aikaisemmin sama neuvosto oli katsonut, että tv:n ohjelmatiedoissa todettu ilmaisu ”miksi somali raiskaa” halvensi kaikkia somaleja.

Olemmeko kaksinaamainen kansa, joka kerää kunnian, kun kohdalle sattuu, ja pilkkaa, kun siihen on tilaisuus.

Jos 100 vuotta sitten alkanut Suomen sisällissota olisi päättynyt toisin, olisimme todennäköisesti kokeneet virolaisten kohtalon osana Neuvostoliittoa. Olisiko virolaisten pilkkaaminen niissä oloissa hauskaa pilaa?

Kunnioitammeko aidosti Viron uutta itsenäisyyttä, vai olemmeko virolaisten juhlan kuokkavieraita?

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet