Aamupostin urheilulta

Urheilukolumni: Sohvaperunan jorinaa

Aluksi tietokilpailukysymys: Kuka Suomen jääkiekkomaajoukkueen entisistä päävalmentajista on käynyt Hyvinkäällä Aseman koulua? Vastaus on jutun lopussa.

Tässä en ala analysoimaan suomalaisten menestystä tai menestymättömyyttä Etelä-Korean olympialaisissa. Hauan kuitenkin poimia esiin joitakin pointteja valtavan runsaasta televisiotarjonnasta.

YLE on lähettänyt kisoihin peräti 50 juontajaa, selostajaa ja asiantuntijaa. Osa tekee toki jutut täällä kotimaassa. Joukossa on myös hyvinkääläinen Wille Mäkelä (curling). Kovasti olen jäänyt kaipaamaan hyvinkääläistä ripeäsanaista Niki Juuselaa, joka on nyt omalla ”hiekkalaatikollaan” formulaselostajana.

Selostuksiin on jouduttu hankkimaan myös eläkeläisiä. Yksi näistä on takavuosien suosittu ampumahiihtoselostaja Pertti Tapola. Tänä talvena hän on selostanut ”asiantuntevasti” keilailua. Nyt hän yrittää olla asiantuntija kelkkailussa.

Suksilla ei ajeta, suksilla hiihdetään

Hiihdossa tykkään Jussi Eskolasta ja samaa voinen sanoa TV5:n Oskari Saaresta (jääkiekko). Kuullessani tämän kanavan eläkeläistä Hannu-Pekka Hännistä mäkihypyssä, vaihdan kanavaa.

Olen aina nähnyt punaista, kun hiihtäjät puhuvat sprinttihiihdon aika-ajosta. Tähän typeryyteen ovat sortuneet myös toimittajat. Polkupyörillä tai autoilla ajetaan ja suoritetaan aika-ajo.

Suksilla ei ajeta, suksilla hiihdetään. Siis aikahiihto. Sami Jauhojärven murteellinen kommentointi on mukavaa kuultavaa.

Kisojen yhteydessä on useita tunninkin mittaisia viihdepätkiä ja erilaisia studioita. Niitä en jaksa katsella. Olen keskittynyt lähinnä urheilutapahtumien seuraamiseen.

Sitten vastaus alun kysymykseen: Alpo Suhonen. Hän kävi poikasena alakoulua Aseman koulussa noin puolen vuoden ajan, kun isänsä piipahti Hyvinkäällä töissä.

Hyvä ystäväni ja entinen urheilutoimittajakollegani Ape Suhonen on TV5:n ja Eurosportin jääkiekkoasiantuntijana. Hän esiintyy tyylikkäästi ja puhuu asiallisesti toisin kuin pelleasuissa pöyhistelevä Juhani Tamminen.

Jussi Inomaa

Kirjoittaja on Aamupostin eläkkeellä oleva urheilutoimittaja.

Aamupostin urheilulta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet