Aamupostin urheilulta

Urheilun näkökulma: Olympiatuli luo tarinoita

Varmaan urheiluvihaajien mielestä televisiosta ei nyt pariin viikkoon tule kuin olympialaisia. Varmasti tottakin, mutta olympialaiset ovat urheilumaailmassa ainutlaatuinen tapahtuma kerran neljässä vuodessa.

Oli hyvä Suomen joukkueelle, että Krista Pärmäkoski avasi heti mitalitilin uransa ensimmäisellä olympiamitalilla. Joukkueen ei tarvitse enää tuskailla mitalittomuudessa.

Riihimäellä syntynyt Tommi Pärmäkoski, 34, on Kristan puoliso. Pelicansin liigaryhmän valmennustiimiin kuuluva Tommi kiersi maailmaa aikanaan F1-tähti Sebastian Vettelin fysiikkavalmentajana.

On mahdollista, että Krista Pärmäkosken juhlahetket voivat jatkua kisojen aikana useampaankin kertaan.

Metkaa, että Riihimäki ei ole näkynyt talvikisoissa Hyvinkään tavoin. Riihimäen Kiskoa edustanut ampumahiihtäjä Simo Halonen, 70, syntyi Taipalsaaressa.

Halonen voitti MM-kultaa viestissä 1975, mutta hän oli loukkaantunut vuoden 1976 olympialaisten aikoihin.

Ampumahiihto on muuten yksi lajeista, jossa Suomi ei ole koskaan juhlinut olympiavoittoa.

Tahkon vuoden 2007 mestarijoukkueen luottopelaajan Mikko Röppäsen isä Mauri Röppänen oli tuttu näky vuosien ajan Pihkalan katsomossa.

Mauri Röppänen kuului vuoden 1972 olympialaisten ampumahiihdon hopearyhmään. Röppänen edusti Suomea myös kesäolympialaisissa ja jäi Moskovassa vuonna 1980 pisteen kivääriammunnan mitalista.

Olympiakisat luovat uusia tarinoita. Miesten hiihdon yhdistelmäkilpailun voittanut norjalainen Simen Hegstad Krüger onnistui uransa ensimmäisessä arvokisastartissa.

Kun Krüger kaatui kilpailun alussa, mieleeni välähti, että toistaako norjalainen Lasse Virènin tempun vuoden 1972 olympialaisista.

Virèn kaatui 10000 metrin juoksun puolivaiheissa törmättyään tunisialaisen Mohammed Gammoudin kanssa. Gammoudi jäi radan pintaan, mutta Virèn nousi ylös, saavutti kärkijoukon ja voitti uransa ensimmäisessä olympiastartissa kultaa.

Kaiken huipuksi Virèn juoksi ME:n.

Puolituntia Virènin ihmetempun jälkeen Riihimäellä syntynyt Pekka Vasala jätti jäljen suomalaiseen olympiahistoriaan. Piakkoin 70 vuotta täyttävä Vasala juoksi 1 500 metrin olympiakultaan ennen Kenian Kip Keinoa.

Kun Krüger voitti tarinanomaisesti yhdistelmäkisan, yhtä kovalta tuntui Martin Johnsrud Sundbyn jääminen taas kerran hopealle olympialaisissa.

Pasi Honkanen

Kirjoittaja on Aamupostin avustaja.

Aamupostin urheilulta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet