A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Asia ei kelpaa uutisiin

Yleisradio on lopettamassa radion Ajantasa-uutisohjelman. Se korvataan paikallisradioista tutulla toimittajien jutustelulla.

Ajantasan alasajo on Yle uutisista erotetun päätoimittajan Atte Jääskeläisen päätös. Hänen seuraajallaan Jouko Jokisella ei ole kanttia muuttaa päätöstä.

Onko uutisten korvaaminen höpötyksellä journalismia, jota rahoitetaan koko kansan Yle-verolla?

Onko eduskunta, Yleisradion ylin päätöksentekijä tietoinen siitä, millä uutiset ja niiden taustoitus aiotaan korvata? Onko tämä viestintäpolitiikkaa, joka edistää asiakatoa?

Helsingin Sanomat julkaisi viime joulukuussa Suomen sotilastiedustelun salaisia papereita. Joku viranomainen oli vuotanut asiakirjat lehdelle ja syyllistynyt samalla rikokseen. Miksi lehti ei kerro rikostutkinnan etenemisestä?

Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikostutkinnasta Helsingin Sanomat raportoi tasaisena virtana. Se oli toimituksen kunnia-asia. Lehteen kohdistuvasta rikostutkinnasta ei kerro edes uutistoimisto STT, sillä sen suurin omistaja on Helsingin Sanomien kustantaja Sanoma Media Finland.

Kokonaan vaille uutisointia on jätetty Sanoma Media Finlandiin kohdistunut pitkäaikainen tietomurto. Se oli niin taidokas, ettei Helsingin Sanomiin kohdistuneita vahinkoja ole kyetty täysin tunnistamaan. Vastaava pitkäkestoinen murto kohdistui myös ulkoministeriöön. Sen tekijäksi paljastui Venäjän valtion rahoittama verkkovakoiluyhtiö Turla. Eikö tämä ole uutinen?

Kuinka kauan yleisö luottaa siihen, ettei media peittele, salaa tai vääristä uutistietoa?"

Uutismedian uskottavuus perustuu yleisön luottamukseen. Kuinka kauan yleisö luottaa siihen, ettei media peittele, salaa tai vääristä uutistietoa? Mitä sitten, kun luottamus loppuu?

Kun rikostutkinta kohdistuu uutismediaan, uutisten sisällöstä ei enää päätä päätoimittaja vaan lakimies. Asianajaja Kai Kotiranta sanelee, mitä Helsingin Sanomat saa julkaista turvallisuussalaisuuksiin liittyvästä tutkinnasta. Journalistinen päätösvalta on luovutettu toimituksen ulkopuolelle.

Journalismi journalismista on vaikeaa, jos niin halutaan. Se on helppoa, kun muistetaan, että journalismia tehdään yleisöä varten.

 

Yle:
Ajantasan sisältö uuteen ohjelmaan

Kolumnissaan A-P. Pietilä kirjoittaa otsikolla ”Asia ei kelpaa uutisiin” (HU 7.2.) Ylen radion uutis- ja ajankohtaisohjelmista. Kirjoituksen viesti on selvä, mutta siinä on virheitä, jotka on syytä korjata.
Ylelle radion uutisten ja ajankohtaisohjelmien linja on selvästi määritelty.
Yle Radio Suomen ja Yle Radio 1:n uutistarjonta pysyy vahvana. Radio Suomessa uutisia kuullaan edelleen tasatunnein ympäri vuorokauden ja vuoden.
Radio Suomen keskipäivä uudistuu: Ajantasan laadukas sisältö säilyy ja siirtyy uuteen ajankohtaisohjelmaan. Asiapuhe saa kanavalta tunnin lisää ohjelma-aikaa parhaaseen kuunteluaikaan.
Yle Radio 1:n Ykkösaamu saa lisää ohjelma-aikaa ja Yle Puheen uutistoimintaa vahvistetaan. Yle Puheen aamuun tehdään ensimmäistä kertaa kanavalle tuotettua omaa uutistarjontaa. Yle hakee tällä uusia uutisyleisöjä kanavalle.
Muutosten taustalla on halu vahvistaa yleisön arvostamia uutis- ja ajankohtaisohjelmia.
Yle haluaa myös julkisen palvelun tehtävänsä mukaisesti palvella kaikkia suomalaisia alati muuttuvassa mediaympäristössä. Yhtiön uutis- ja ajankohtaistoiminnan johto tukee näitä muutoksia. Muun väittäminen ei pidä paikkaansa.

Marjo Ahonen, Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan
radio- ja tv-lähetyksistä vastaava päällikkö
Marja Keskitalo,  Ylen radiopäällikkö

Ylen vastaus kolumniin lisätty 15.2. klo 13.34.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet