Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Vieläkö lisää veroja?

Valtion viralliset talousviisaat Roope Uusitalon johdolla paheksuvat hallituksen päätöstä alentaa veroja.

Heidän mielestään kilpailukykysopimukseen ei olisi pitänyt liittää veroalennusta. Kipeästi sattuneen sopimuksen tekijät ovat varmasti eri mieltä.

En muista, että sama porukka olisi lamavuosina edes elvytyksen nimissä ehdottanut verojen alentamista.

Suomalaiset maksavat veroja moninkertaisesti. Verotuksen jälkeen käteen jäävistä ansiotuloista maksetaan arvonlisäveroa, kunnallisveroa, kirkollisveroa, jäteveroa, sairausvakuutusmaksua.

Lisäksi autoilusta maksetaan auto- ja polttoaineveroa, lämmityksestä ja sähköstä energiaveroa, veroa alkoholin nauttimisesta, tupakan polttamisesta jopa 87 prosenttia, asumisesta, television katsomisesta ja monesta muusta.

Myös kulutusverot ovat Suomessa poikkeuksellisen korkeat. Kaikkiaan ansioista meneekin erilaisiin veroihin keskimäärin lähes puolet.

Suomessa kokonaisveroaste on vuosia ollut Euroopan korkeimpien joukossa. Vuonna 2016 se oli yli 44 prosenttia.

Talousviisaiden vääräksi toteama päätös alensi verotusta vain muutamalla kymmenyksellä. EU-maissa se on keskimäärin 39 prosenttia ja OECD-maissa vain runsaat 34 prosenttia.

Ei siis ihme, että myös ruoka ja eläminen ovat muualla halvempaa.

Jokin on mennyt viime vuosikymmenien aikana pahasti pieleen, kun tässä maksuttoman koulutuksen maassa työntekijöiden ammattitaito ei vastaa työn tarpeita."

Verotus on Suomessa valmiiksi niin kireää, ettei velaksi eläminen verojen korottamisella lopu.

Verotulot kasvavat reippaasti yli arvioiden sekä viime vuonna että tänä vuonna. Verojen korottaminen vain heikentäisi kansalaisten käytettävissä olevia tuloja, jotka nytkään eivät riitä kaikkien elinkustannusten kattamiseen.

Yhteiskunnan tukea tarvitsevien työtätekevien määrä on lisääntynyt sietämättömän suureksi. Rahan riittämättömyyteen on vaikutuksensa myös moninkertaisella verotuksella.

Työttömyyden vähentämisessäkin näyttää tulevan raja vastaan, vaikka työtä on tarjolla yhä enemmän.

Jokin on mennyt viime vuosikymmenien aikana pahasti pieleen, kun tässä maksuttoman koulutuksen maassa työntekijöiden ammattitaito ei vastaa työn tarpeita.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet