Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus

Järripeippo Pihabongauksen tähtenä

Micha Fager

Viikonloppuna 27.-28.1. tarkkailtiin jälleen talvilintuja koko maassa BirdLife Suomen järjestämässä Pihabongauksessa. Keski- ja Pohjois-Uudellamaalla tapahtumaan osallistuttiin aktiivisesti, tuloksia on ilmoitettu jo lähes 500 pihalta.

Tämän talven ilmiö ovat talvehtimaan jääneet järripeipot ja peipot, joita havaittiin ennätysmäärä. Apuksen alueella järripeippoja ilmoitettiin pihoilta peräti 450 yksilöä ja laji havaittiin joka kuudennella pihalla. Normaalitalvina järripeippo on harvinaisuus ja havaintoja on tehty alle kymmenestä yksilöstä. Peippojakin ilmoitettiin vajaa sata yksilöä. Peipot ovat jääneet Suomeen talvehtimaan leudon syksyn ja puimatta jääneen viljan houkuttelemana.

Runsaita olivat tänä vuonna myös tikli ja urpiainen. Urpiaisten määrä vaihtelee vuosittain hurjasti, joinakin vuosina ne ovat lähes kateissa ja nyt jälleen runsaslukuisena paikalla. Urpiainen oli Pihabongauksessa toiseksi runsain laji heti talitiaisen jälkeen. Tiklien määrä sen sijaan näyttää kasvavan vuosi vuodelta.

Yleisimpien lajien osalta ei tapahtunut muutoksia. Lähes joka pihalla havaittiin talitiainen ja seuraavaksi yleisimpiä olivat sinitiainen, mustarastas ja harakka.

Harvinaisemmista lajeista ilmoitettiin Keski- ja Pohjois-Uudellamaalla Pihabongauksessa mm. kolme pähkinänakkelia sekä muutama tundraurpiainen, varpuspöllö ja hiiripöllö.

Omia pihabongaushavaintoja voi ilmoittaa BirdLifelle perjantaihin 2.2. saakka osoitteessa www.pihabongaus.fi.

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus

Aikaisempia kirjoituksia

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry on lintuharrastajien yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Apus toimii kuuden kunnan alueella: Hyvinkää - Mäntsälä - Nurmijärvi - Tuusula - Järvenpää - Kerava. Apus on myös valtakunnallisen BirdLife Suomen alueellinen jäsenyhdistys.

Uusimmat mielipiteet