Kuusi katkeraa vuotta

Katkeruus purkautuu. Se on varma.

Niinistön voiton jälkeen demarit voivat vain muistella Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen valintajuhlia. Paavo Lipponen ylti 2012 presidenttikisassa viidenneksi. Tuula Haatainen oli nyt kuudes, mutta puolet pienemmällä ääniosuudella kuin Lipponen.

Katkeruutta on kasvatettu virittämällä työttömien aktivointimallista kansanliikettä, joka sytyttäisi punaisen lyhdyn työväentalon torniin ja innostaisi lakkoilijat kaatamaan hallitusta. Ainakin näissä vaaleissa agitaatio floppasi, kun koko vasemmiston kannatus jäi kuuden prosentin tasolle.

Antti Rinne kysyi demarijohtajien paniikkipalaverissa, miksei puolue kiinnosta? Siksi, että enää alle puolet suomalaisista äänesti viime eduskuntavaaleissa ideologioiden pohjalta.

Helppoja vastauksia jakavat Laura Huhtasaari, Paavo Väyrynen ja Nils Torvalds keräsivät yhteensä 15 prosentin kannatuksen. Väyrynen peittosi Matti Vanhasen, mikä saattaa myös pääministeri Juha Sipilän häpeään omiensa joukossa.

Sauli Niinistön voitto osoittaa, että ihminen ja inhimilliset asiat ratkaisevat. Niinistö oli uskottava puhuessaan syrjäytymisen torjunnasta, Suomen puolustuksesta, ideologisesti työttömistä ja aktiivimallin korjaustarpeista.

Voittaja ei myynyt vaalimukeja eikä jakanut ämpäreitä, vaan tarjosi luotettavuutta.

Pekka Haavisto -ilmiötä ei enää ollut. Haavistosta on tullut ikuinen kakkosmies, joka tarvitaan kaikissa kisoissa.

Suomalaiset saivat vahvan presidentin, jota he ovat kaivanneet Kekkosesta lähtien."

Seuraavina kuutena vuotena Niinistö voi toimia hyvin omaehtoisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja Nato-jäsenyyden valmistelussa Ruotsin kanssa. Kansa seuraa mukana.

Kansa odottaa, että Niinistö lausuu arvojohtajana mielipiteensä maahanmuutosta, työllisyydestä, velkaantumisesta, sote- ja maakuntauudistuksesta, vaikka ne ovat pääministerin, hallituksen ja eduskunnan asioita.

Suoran kansanvaalin ensimmäisellä kierroksella valitun presidentin valta on suurempi kuin hallitusmuoto säätää. Suomalaiset saivat vahvan presidentin, jota he ovat kaivanneet Kekkosesta lähtien.

Suomi sai myös asetelman, jossa katkeruutta voi purkaa yhteen mieheen.

Kommentit (12)

Kommentit

Suomalaiset tuntuvat rakastavan kikyä hyvinvointivaltion alasajoa joka kohdistuu köyhiin ja sairaisiin ja maahanmuuttoa ilman mitään vaatimuksia jopa terroristit kelpaa meille.Tätä linjaa edustaa Kokoomus ja Keskusta.Se mikä epäonnistui sisällissodassa tuntuu onnistuvan nyt ja ääni enemmistöllä torpparit kyykkyyn.

Tatu

Kokoomuksellahan ei ollut näissä vaaleissa ehdokasta samoin kuin kristillisillä. Seuraavissa
vaaleissa saattaa puolueisiin sitoutumaton ehdokas olla RKP taustainen Nordeasta eläkkeelle
siirtynyt Björn Wahlroos. Presidentinvaalit kun ovat henkilövaalit.

juhani salonen

Mikä on katkeroittanut A-P:n noin pahasti vähäosaisia ja vasemmistoa kohtaan? Joka käänteessä hänen pitää lyödä ammattiyhdistysliikettä ja vasemmiston kannattajia kuin "vierasta sikaa". Antaako ylemmyydentunne hänelle hyvän mielen ja mielestään paremman sosiaalisen aseman? Vaikka eihän siinä mitään ihmettelemistä, niinhän oikeisto tekee koko ajan yksinkertaiselle kansalle, joka ei äänestäessään tiedä mitä tekee. Ja kyllä Niinistö oli kokoomuksen ehdokas. Katsoitteko minkä puolueen vaalivalvojaisissa hän esiintyi!

Rateva

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.