Aamupostin urheilulta

Urheilukolumni: Hiihtoni tökkii jälleen

Kun kävin Valkeakoskella kansakoulua, voitin luokkani hiihtokilpailun. Palkinnoksi sain lyijykynän ja ruutuvihon. Olin siis ilmeinen lahjakkuus.

Tuo hiihtovoitto ei siivittänyt minua menestykseen tuossa lajissa. Minusta tuli sitten pikajuoksija ja korkeintaan keskinkertainen jalkapalloilija. Teinköhän väärän lajivalinnan?

Toki olen myöhemmin nauttinut varsin paljon hiihtämisestä, kun ei ole pitänyt huhkia hiki hatussa. Ikimuistoisia ovat monet takavuosien kuutamohiihdot. Talvilomilla suoritin Hattulassa Äimäjärven kuun valaisemalla jäällä upeita hiihtolenkkejä. Vain pääradan junien vaimea ääni 10 kilometrin päästä hieman häiritsi välillä luonnon rauhaa.

1980-luvun alkupuolella kävin kuutamohiihdolla Hyvinkään ympäristön peltojen hankikannoilla. Oli hienoa!

Eräänä hyvänä lumitalvena 1990-luvulla hiihdin Hyvinkään ympäri noin 30 kilometrin matkan. Viiden tunnin urakkaan valmistauduin hyvin selviytymiseväin. Ison pusakkani taskuihin mahtuivat lompakko, pitovoidepurkki, banaani, jaffapullo, pastilliaski, kännykkä, nenäliinat, kampa, tupakka-aski ja sytytin.

Kymmenisen vuotta sitten ostin uudet sukset. Ystävämme Raimo ”Rajuko” Korpela, tuo tunnettu etäisyysmatkojen harrastaja, suoritti suksiini asianmukaisen perusvoitelun. Raimo on nykyään intohimoinen keilaaja. Eivät huippusukset auttaneet, vaan hiihtoni alkoi tökkiä.

Olin silloin vielä töissä. Aina kun oli työvuoro, oli hyvät hiihtokelit enkä päässyt hiihtämään. Kun oli vapaapäiviä, olivat hiihtokelit surkeat.

Jos on nollakeli, tulee minulle hiki.

Nykyään on alkanut tökkiä vieläkin enemmän. Kolmeen talveen en ole hiihtänyt. Perttulan tekoladuille en viitsi mennä, kun jään siellä pikkulasten ja iäkkäiden mummojenkin jalkoihin. Lentokentän tasaisille laduillekaan en ole päässyt. Jos pakkasta on 8 astetta, tulee minulle kylmä. Jos on nollakeli, tulee minulle hiki. Erkylän hienojen latujen ylämäkiä en enää jaksa nousta ja laskuista en luultavasti selviä loukkaantumatta.

Nyt kun tuli lunta, oli liian kylmää. Perään tuli suojakeli, ja taas tökkii.

JUSSI INOMAA

Kirjoittaja on Aamupostin eläkkeellä oleva urheilutoimittaja.

Aamupostin urheilulta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet