Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus

Peipot voivat yllättää ensi viikonlopun Pihabongauksessa

Peippoja ja sen lapinserkkuja järripeippoja on jäänyt talvehtimaan Etelä-Suomeen huomattavasti tavallista runsaammin.

Arto Ketola
Ensi viikonloppuna (27.-28.1.) järjestetään valtakunnallinen Pihabongaus-tapahtuma, johon odotetaan osallistuvan yli 600 pihaa Keski- ja Pohjois-Uudeltamaalta. Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Lintutilanne on mielenkiintoinen, sillä leudon alkutalven vuoksi Suomeen on jäänyt poikkeuksellisen paljon esimerkiksi peippoja ja järripeippoja, jotka ovat tulleet lumen myötä piharuokinnoille.

Keski- ja Pohjois-Uudellamaalla talvehtii normaalisti vain muutamia peippoja ja sen lapinserkku, järripeippo on talvella jopa harvinaisuus. Nyt molempia lajeja on havaittu useita kymmeniä, joka on erittäin poikkeuksellista, kerrotaan Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus ry:stä. Molemmat lajit viettävät talvensa Länsi- tai Etelä-Euroopassa säätilanteesta riippuen. Nyt niitä on jäänyt Suomeen paljon, sillä alkutalvi oli leuto ja ravintotilanne hyvä, joten linnut arvelevat selviävänsä talvesta. Peipot etsivät ravinnoksi erilaisia siemeniä ja tulevat mielellään pihojen ruokintapaikoille. Esimerkiksi kuoreton auringonkukansiemen on niille herkkua.

Peipon ja järripeipon erottaminen toisistaan on helppoa, jos linnut näkee riittävän hyvin. Järripeipolla on rinnan yläosassa oranssia väriä ja sen nokka on oljenkeltainen. Peipolla rinta on harmaa tai punaruskea sukupuolesta riippuen. Molemmilla lajeilla on kaksi leveää juovaa siivissä.

Onko talitiainen jälleen pihojen ykkönen?

Keski- ja Pohjois-Uudeltamaalta on kertynyt aiemmissa Pihabongauksissa havaintoja noin 30 lajista. Runsain laji on ollut talitiainen, joka havaitaan lähes kaikilta pihoilta. Sinitiainen on yleensä ollut hyvänä kakkosena. Seuraavista sijoista on käyty kisaa harakan ja mustarastaan välillä.

- Mustarastaita jää joka vuosi yhä enemmän talvehtimaan ja nyt niitä on ehkä ollut vieläkin tavallista enemmän. Rastaat hyötyvät pihlajamarjasadosta eivätkä ne kavahda pakkasjaksojakaan, Apus ry:stä kerrotaan.

Muiden marjalintujen, kuten esimerkiksi tilhien tilanne on erikoinen. Suurimmat tilhiparvet ovat tällä hetkellä Jyväskylän pohjoispuolella, kun Etelä-Suomi on käytännöllisesti katsottuna tilhetön. Pohjois-Suomessa on menossa erinomainen pihlajanmarjavuosi eikä tilhillä ole ollut mitään kiirettä etelään.

Pihabongaus-tapahtuma Järvenpään rantapuistossa

Apus ry järjestää kaikille avoimen pihabongaus-tapahtuman Järvenpään Rantapuistossa, Ravintola Huilin edustalla sunnuntaina klo 10-12. Tapahtumassa kerrotaan talvilinnuista ja niiden ruokinnasta sekä tietenkin havainnoidaan lintuja. Tarjolla on lämmintä mehua.

Pihabongaukseen voivat osallistua kaikki

BirdLifen Pihabongaus-tapahtuma järjestetään tammikuun viimeisenä viikonloppuna 27.–28.1.Kaikille luonnosta kiinnostuneille tarkoitetussa Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Osallistuakseen Pihabongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu. Tavoitteena on ennen kaikkea innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista. Tänä talvena on odotettavissa monipuolisesti havaintoja, sillä leudon alkutalven ja hyvän pihlajanmarjasyksyn ansiosta Suomeen on jäänyt talvehtimaan runsaasti lintuja.

Tapahtumaviikonloppuna tehdyt havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 29.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Se on järjestetty tammikuun lopussa vuodesta 2006 lähtien. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yli 20 000 ihmistä noin 15 000 paikassa ympäri maan. Vuosien varrella on kertynyt havaintoja lähes 6 miljoonasta lintuyksilöstä. Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus

Aikaisempia kirjoituksia

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus

Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry on lintuharrastajien yhdistys, jonka tavoitteena on edistää lintuharrastusta ja lintujen suojelua omalla alueella, Suomessa ja kansainvälisesti.

Apus toimii kuuden kunnan alueella: Hyvinkää - Mäntsälä - Nurmijärvi - Tuusula - Järvenpää - Kerava. Apus on myös valtakunnallisen BirdLife Suomen alueellinen jäsenyhdistys.

Uusimmat mielipiteet