A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Miksi piispa kivitetään

Piispa Teemu Laajasalosta on mediassa luotu mielikuva kirkon piikkiin samppanjaa ja kokista lipittävänä pappina.

Miksei uutismedia ole selvittänyt taustoja, vaan on toistanut piispan henkivihollisten jakamia ”totuuksia”?

Selvityksen julkaisi Helsingin kirkkovaltuuston jäsen Jukka Relander (US 19.1.). Sen mukaan samppanjat tarjoiltiin arkkipiispan kutsumille vieraille ja kokikset juotiin vieraskahvien sijasta. Avoinna on (tietojeni mukaan) Israeliin tehdyn virkamatkan majoituslasku.

Kaikki piispan laskut on kuitenkin aikoinaan hyväksytty. Nostettakoon myös laskujen tarkastaja ristille riippumaan, jos perusteettomia kuluja on hyväksytty.

Vain harva media on viitsinyt selvittää muiden piispojen rahankäyttöä: arkkipiispan kirkkaan viinan ostolaskuja ja entisen piispan Irja Askolan kalliita kotitarjoiluja, joissa vesi on muutettu useaksi pulloksi viiniä juojaa kohden.

Lähes puolet suomalaisista sanoo törmäävänsä viikoittain epätosiin uutisiin."

Huomioilla on merkitystä. Lähes puolet suomalaisista sanoo törmäävänsä viikoittain epätosiin uutisiin. Valeuutisina pidetään myös huonosti harkittuja näkökulmia, huitaisten kirjoitettuja, puolueellisia ja tiedoiltaan puutteellisia uutisia.

Kenen puolella on uutinen, jossa tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomittu valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen valittaa, kuinka kurjaa on tulla tuomituksi. Näemmekö seuraavaksi uutisen, jossa voivotellaan huumeista kärynneen laulajan lunnaita?

Laajasalon ajojahdissa ja Nissisen selityksissä media on antautunut hyväksikäytetyksi. Piispa on kivitetty, ennen kuin asia on edes tutkittu.

Ylimmän syyttäjän tapauksessa media luo mielikuvaa, jonka mukaan tuomittua syyttäjää ei pitäisi erottaa.

Mitä kriittisemmin yleisö suhtautuu uutisiin ja niiden tekijöihin, sitä tärkeämpiä ovat faktat ja tapahtumien taustat.

Mitä äänekkäämmin presidentti Donald Trump haukkuu toimittajia, sitä innokkaammin amerikkalaiset tilaavat luotettaviksi uskomiaan sanomalehtiä.

Presidentinvaalien jälkeen kuulemme, mikä media vääristeli eniten Paavo Väyrysen, Laura Huhtasaaren, Tuula Haataisen, Merja Kyllösen, Nils Torvaldsin, Matti Vanhasen ja Pekka Haaviston puheita.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet