A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Kuinka kauan maksetaan?

Kenelle, kuinka paljon ja kuinka kauan? Tämä on Suomen vaikein ja kiistanalaisin kysymys.

Korkean työttömyyden vitsaus on vaivannut Suomea jo 10 vuotta. Onko työttömyys muuttunut tilaksi, jossa entinen osaaminen, ammattinimikkeet ja asenteet ovat vanhentuneita?

Jos oppinut tohtori ei saa vuosikausien haun jälkeen työtä, onko hänellä väärä koulutus? Pitäisikö hänen vaihtaa alaa itsensä elättämiseksi? Onko rakennusmiehen asenne kohdallaan, jos virolainen tekee hänen työnsä? Jos paikkakunnalta ei löydy elämisen eväitä, pitääkö naapurikunnan maksaa siitä?

Mikä on omavastuun suuruus? Jos on ollut vuosikausia työttömänä, missä vaiheessa on myytävä auto, vene, kesämökki tai omistusasunto? Onko yhteiskunnan eli muiden veronmaksajien velvollisuus tukea omaisuuden ylläpitoa? Sosiaaliviranomaiset ovat maksaneet myös työttömien oman asunnon kuluja.

Kysymyksen kääntöpuolella mietitään: keneltä otetaan, kuinka paljon otetaan ja kuinka ikuisesti voidaan ottaa aina lisää? Missä on yhteisvastuun takaraja?

Viron talous oli konkurssin partaalla 1990-luvulla. Syöksykierre oikaistiin lähes 100-prosenttisella kansalaisten omavastuulla. Se oli raju ratkaisu, mutta nyt maa on velaton, talous kasvaa ja elintaso nousee. Yhdysvalloissa on sama malli ja vahva talouskasvu.

Monimutkaisiin ongelmiin on yksinkertaisia ratkaisuja vain populisteilla ja agitaattoreilla."

Talouslaman aikana Suomi otti lisää velkaa yli 50 miljardia euroa. Sillä maksettiin työttömyyden kulut ja alennettiin kansalaisten omavastuuta. Nykyisen nousukauden aikana lisävelkaa kertyy edelleen kolme miljardia vuodessa, kun tulot eivät riitä.

Kasvatetaanko velkaa seuraavassa taantumassa uusilla miljardeilla? Vai sanotaanko ääneen, että rakenneongelmat estävät työllistymistä, yritysten perustamista ja elinkelpoista toimintaa?

Vaikeisiin kysymyksiin ei ole kyllä- tai ei-vastauksia. Monimutkaisiin ongelmiin on yksinkertaisia ratkaisuja vain populisteilla ja agitaattoreilla. Heiltä lähtee aina heittolaukaus.

Olemme kuplassa, jota hallitsee sääntö: siitä mistä ei voi puhua, täytyy vaieta. Siksi vaikeat ongelmat ratkeavat vain konkurssien, katastrofien ja inhimillisten murhenäytelmien kautta. Kenen vika se on?

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet