A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Johtajat lipeävät ruodusta

Valheista syntyy valeuutisia.

Työttömien aktivoiminen työnhakuun on demarien puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä niskalaukaus, jolla työtön teloitetaan.

Rinteen mukaan aktivointi on työttömien rankaisemista. Näinkö se meni?

Aktiivimalli kehitettiin Juha Sipilän hallituksen, työvoimaviranomaisten, työnantaja- ja ay-järjestöjen yhteistyönä. Vasemmistoliiton entinen puoluesihteeri, nykyinen STTK:n pääekonomisti Ralf Sund ehdotti sitä. Hän halusi palkita niitä, jotka todella haluavat työllistyä.

Sundin mukaan aktiivimallin taustalla on useita tutkimuksia. Ne osoittavat, että taloudelliset kannustimet toimivat, kun työtöntä virkistetään työnhakuun. Näin todistaa vasemmistolainen ekonomisti.

Yli 100 000 on allekirjoittanut kansalaisaloitteen aktiivimallin kaatamiseksi. Sen alulle panijana on yhdeksän vuotta työtä vieroksunut Martin-Eric Racine. Hän ei ole suostunut ottamaan vastaan yhtään työpaikkaa, josta maksetaan alle 2 600 euroa kuukaudessa.

Sairaanhoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja useiden kuntatyöntekijöiden keskiansiot ovat alle Racinen vaatimustason. Koulutetut ihmiset tekevät työnsä ja elättävät perheensä, mutta Racinella on otsaa ylpeillä työttömyydellään.

Jos Racine joutuisi elättämään itsensä työllä, olisiko se niskalaukaus vai armonlaukaus veronmaksajille?

Onko Racine sankari, jota kannattaa ylistää? Ei kannata. Eduskunnan pitää kiireesti laatia laki, jolla korjataan sosiaaliturvassa oleva Racinen mentävä porsaanreikä. Nykytila halveksii todellisia työttömiä.

Mihin ovat kadonneet suoraselkäiset Väinö Tannerin kaltaiset työväenjohtajat, jotka seisovat tekojensa takana?"

Työministeri Jari Lindström on kertonut, että aktiivimalli kelpasi ay-johtajille syksyllä 2016. Vasta Racinen agitaatio käänsi ay-johtajien takit. On valeuutinen väittää, etteivät Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tienneet mallista mitään.

Kun kansa lähtee kadulle tai listoja allekirjoittamaan, jäsenmaksutuloilla elävät ay-johtajat menevät virran mukana.

Mihin ovat kadonneet suoraselkäiset Väinö Tannerin kaltaiset työväenjohtajat, jotka seisovat tekojensa takana?

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet