Tieto vuotaa turvallisesti

Mitä voi julkaista? Käytännössä kaiken muun, paitsi virkasalaisuuden piiriin kuuluvia kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tietoja.

Erittäin salaisiksi luokitellut asiakirjat voivat olla toimittajan käytössä vain rikoksen kautta. Virkasalaisuuden rikkoja on luovuttanut materiaalit ja siten syyllistynyt rikokseen.

Lähdesuoja kuitenkin turvaa vuotajan selustan. Tuomioistuin voi määrätä toimittajan paljastamaan lähteensä rikoksissa, joiden minimirangaistus on kuusi vuotta vankeutta. Virkasalaisuuden rikkomisen enimmäisrangaistus on neljä vuotta.

Tietojen vuotajaa ei tulla koskaan saamaan selville.

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi salaisia tietoja?"

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi salaisia tietoja?

Sotilastiedustelun ja vastavakoilun lainsäädäntöä ollaan uudistamassa. Suojelupoliisi ja puolustusvoimat saisivat nykyistä laajemmat valtuudet. Käytännössä laki vahvistaisi epävirallisen nykytilan, jossa puolustusvoimien tiedustelu hankkii kriittiset tiedot suojelupoliisille.

Virkasalaisuuden rikkojalla on kaksi vaihtoehtoista motiivia. Hän haluaa sabotoida uuden lainsäädännön valmistelua. Tai hän haluaa osoittaa, että suomalainen vastavakoilu ja tiedustelu ovat hyvässä iskussa.

Molemmissa tapauksissa kytketään yhteen Nato-keskustelu, Itämeren turvallisuuden heikentyminen, Venäjä-uhan kasvu, tiedustelulain valmistelu ja presidentinvaalit.

Joka tapauksessa Helsingin Sanomia on käytetty hyväksi. On myös mahdollista, että lehden päätoimittaja on lukenut jutun vasta aamukahvipöydässä. Toimituksessa on toimittu omin päin ilman esimiesten valvontaa.

Rikospoliisi tutkii myös tämän vaihtoehdon, kun se selvittää, keitä toimittajia kuulustellaan syytettyinä ja keitä todistajina.

Syytteeseen joutuvat voivat valehdella, mutta mahdollisena todistajana kuultavan päätoimittajan on puhuttava totta.

Salaisten tietojen julkaiseminen ja valeuutisten levittäminen tuskin lisäävät yleisön luottamusta uutismediaa kohtaan. Se on takaisku demokratialle.

Kommentit (12)

Kommentit

Ilmeisesti Hesari ei löytänyt mitään järkeviä perusteita ajamaan näkemystään, joten piti turvautua myyrän vuotamiin salaisiin papereihin. Lienee tullut yllätyksenä, etä kansa ei hyväksynyt menettelyä.

Raipe1

Pöljä Sanomat rehvasteli niillä "Salainen" ja" Erittäin salainen" leimoilla, kuin teinipoika mopon pakoputkivirityksellä. Ilman kuvia noista leimoista, monikaan ei olisi huomannut kyseessä olevan salatun tiedon, tai salatun asiakirjan. Jutussa oli hyvin vähän sellaista mistä alan harrastaja ei olisi ollut jo perillä. Kymmenen vuotta vanha, erittäin salainen dokumentti on voinut lipsahtaa väärille teille, joko Presidentin, hänen kansliansa, tai sen arkiston liepeiltä jossa paperi on arkistoitu.(Pääesikunta tai Puolustusministeriö). Halonen taisi sanoa kautensa päättyessä, jatkavansa yhteiskunnallista vaikuttamista. Tätäkö hän tarkoitti? Jos jäljet johtavat vallan ytimeen, syyllistä ei löydy, koska korppi ei korpin silmää noki.

Kaitzu

Ei Hesarista kannata välittää. Se on täynnä ajalle tyypillistä äärivasemmiston älämölöä. Tätä jatkuu vielä kymmenen vuotta. Sitten sukupolvi vaihtuu, ja moititaan taas kommunisteja.

suomensuomalainen

On ikävää että Helsingin Sanomat vuotaa kansallisen turvallisuuden (lue:tulevaisuuden) kannalta salaista tietoa, eli luomaan samaa keskustelua kuin vain mm. Ruotsissa käytiin jo vuonna 2008 todeten se todella hyväksi ja yhteiskuntaa ja sen demokratiaa parantavaksi. Päätoimittaja Niemelle pitää nostaa hattua muidenkin kuin maanne silmää tekevien päättäjien, ettei hän vuotanut todella salaista tietoa kansallisesta turvallisuudesta, joka takaa tällä hetkellä viranomaistennne verkkotiedustelun lisäksi laittaa kansalaistensa koneilla nykyään laillisesti haittaohjelman, mikä sallittiin heille lailliseksi jo tammikuussa 2015 ja jonka vuoti julkisuuteen ennen F-Securea palvellut Tietoturva asiantuntija lähes heti vaaleilla valitun ulkoomaanne edustajan käännyttyä saman vuoden kesäkuussa kertomaan jostain syystä kansalaisten suuntaan, sen kansalaisilleen uutisen, jossa heidän on hyvä tiedostaa yhteiskunnan olevan läsnä aina ja kaikkialla.
Täällä asuu todella hieno ja ennen kaikkea sivistynyt kansa... :-) - jolla on omat muutkin intressinsä kuin kerätä jatkossa pelkästään näinkin lisää velkaantuen, lisää täysin tarpeetonta dataa talteen kansalaisistaan, muka kansallisen turvallisuutenne nimissä.

venäjän trolli

Suomessa kansa on kaukana sivistyksestä jo liikenteestä alkaen puhumatta kassa jonojen käytöksestä ja samat hölmöt Hesarilla töissä kirjoittamassa potaskaa.

Tatu

Keskisuomalainen konsernissa voi olla mahdollista, että päätoimittaja lukee
näinkin suuren uutisen vasta aamulla kotonaan, mutta todellisuudessa ei näin
tapahdu muualla kuin pakinoissa. Sanomat teki virheen, ehkä nykyinen hallitus
ja ympäripäissään päätöksiä tekevät kansanedustajat ruokkivat lehden kaikkivoipaisuutta. Tilanne on ilmeisen uusi lehdelle, joka näkyy siinä, että hallituksen puheenjohtaja ottaa yhteyttä presidenttiin ja artikkelien kommentointi
on suljettu. Vikaa toki korjataan saa nähdä minkälaisin vaihdoksin.

juhani salonen

Olen K-Suomalaista seurannut vuosikymmeniä se on hyvin ollut ajantasalla aina varmaan nykyisinkin mutta Hesarin raaka vasemmistolaisuus on häirinnyt kaikea toimintaa koko Kekkosen jälkeisen ajan kyllä?

Isoisä

Toimittajia ja vapaata mediaa sanotaan demokratian vahtikoiriksi. Poliisi puolestaan vahtii heidän toimiensa laillisuutta, jottei kukaan pääsisi kukoksi tunkiolle, eikä tekemään laittomuuksia. Tietovuotajille tarjotaan kirkasta kruunua, mutta vain jos on paljastuu laittomuuksia. Yksi kuuluisimmista vuotajista lienee Edward Snowden ja on englanninkielisen Wikipedian mukaan surkimus ja suomenkielisen mukaan suuri sankari. Paljasti kaikille suuren yllätyksen, että NSA ja CIA vakoilevat ja kykyjensä mukaan myös ulkomaisia poliitikkoja.

JuusoW

Wikipedia on siitä hauska että sitä mukkaa ihminen halutunlaiseksi... :-)
https://www.disclose.tv/truth-snowden-papers-reval-haarp-mind-control-31...
Snowdenilla nyt oli vähän muutakin kerrottavaa ihmisille, jota ei sivistynyt länsimainen lehdistö halunut tai osanut kertoa.
Teillä täällä on kumminkin ihan iki oma HAARP Sodankylässä pohjolan perukoille rakennettuna.
Oikeusvaltiossa se tosin vaan on, toisin kuin maan alla oleva todella salainen viestikeskus.

venäjän trolli

A-P. Pietilä

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.