A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Politiikka ohittaa terveyden

Puurot ja vellit, valinnanvapaus ja sosialismi ovat suloisesti sotkeutuneet toisiinsa.

Alkuperäisenä ajatuksena oli, että sosiaaliturvan rahoitus uusitaan, palvelujen saatavuutta lisätään ja samalla turvataan kansalaisten oikeus valita hoitopaikkansa.

Hyvien tavoitteiden ehdoksi Juha Sipilä asetti maakuntahallinnon. Kun keskusta ei ole vuosikymmenien yrittämisen jälkeen saanut jalansijaa kaupunkien hallinnossa, se haluaa muuttaa pelin sääntöjä.

Jos maata hallittaisiin maakunnista, keskusta voisi säilyttää valtansa ja hidastaa Suomen kaupungistumista.

Poliittisen pelin seurauksena sosiaali- ja terveysuudistus on jumissa."

Poliittisen pelin seurauksena sosiaali- ja terveysuudistus on jumissa. Kun hallitus ei pysty johtamaan hanketta, yksityistä terveydenhuoltoa vastustavat voimat ovat ottaneet ohjat.

Yleisradio ja Helsingin Sanomat ovat yhden miehen talutusnuorassa. Ne jakavat kritiikittömästi professori Heikki Hiilamon kauhukuvia, jotka syntyisivät potilaan oikeudesta valita hoitopaikkansa. Miksi julkisen vallan monopolisoima terveydenhuolto olisi ainoa oikea ratkaisu?

Verovarojen käytössä pitää olla nuuka. Yksityisille terveysyrityksille ja julkiselle terveydenhuollolle on asetettava samat säännöt. Kun molempien palveluhinta on sama, kansalainen voi tehdä aidon valinnan ja palvelujen tarjoajien on oltava hintansa arvoisia.

Miksi äiti vie sairaan lapsen yksityislääkärille, jonne pääsee heti? Miksi hän ei jonota tuntikausia huutavan lapsen kanssa terveyskeskuksen vapaata aikaa?

Miksi yksityinen lääkäriasema tuottaa voittoa ja julkinen terveyskeskus on rahapulassa?

Vakuutusyhtiöt ovat perustaneet omia sairaaloita, joissa vakuutetut hoidetaan heti. Rahaa säästyy, kun hoitoa ei jonoteta, paraneminen alkaa nopeasti, sairauslomat lyhenevät ja vakuutetut ovat tyytyväisiä. Miksi julkinen puoli ei pysty samaan palveluun?

Terveydessä ei ole kyse vain hoidosta. Sitä mukaa kun poliitikkojen ideologiset siteet kansan kahlehtimiseksi ovat löystyneet, sitä tiukemmin poliitikot yrittävät hallita kansalaisia terveydenhuollon, liikenteen ja alkoholipolitiikan sääntelyllä.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet