Atlas Saarikoski

Näpit irti nuorista

Lokakuusta lähtien sosiaalinen media täyttyi #metoo-kampanjan kirjoituksista, kun ihmiset jakoivat kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä. Kertomukset olivat järkyttäviä ja tuttuja. Minä, monen muun lailla, tiesin jo alakouluikäisenä sen, mistä nyt puhuttiin somessa.

Noin kymmenvuotiaana kuljin välitunnilla aidan viereen tallattua polkua kohti lempikiipeilypuutani. Kävellessäni huomasin, että päälleni tippui pisaroita. Sataa, ajattelin ja katsoin ylös. Aidan päällä seisoi mies, joka heilutti sukuelintään ja virtsasi päälleni. Juoksin pois. Myöhemmin hävetti, että olin luullut pisaroita sateeksi.

Parikymmentä vuotta myöhemmin nuorten kokema seksuaalinen häirintä on yhä yleistä: Joka kolmas kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalainen tyttö ja joka kymmenes poika kertoi kouluterveyskyselyssä kokeneensa seksuaalista häirintää vuoden 2017 aikana.

#Metoo-kampanjan myötä alkoi tapahtua.

Marraskuussa opiskelijat toivat julkisuuteen Kallion lukiossa tapahtuneen häirinnän. Vasa Övningsskolan oppilaat kirjoittivat vetoomuksen koulussa tapahtuvaa seksuaalista häirintää vastaan. Tuhannet suomenruotsalaiset naiset nousivat vastustamaan häirintää. Viime perjantaina tuhat esittävän taiteen ammattilaista kirjoitti vetoomuksen seksuaalisen häirinnän loppumiseksi.

Seksuaalista häirintää tapahtuu kaikkialla, myös kouluissa. Niissä se liittyy samoihin epätasa-arvoisiin valtasuhteisiin, jotka vaikuttavat muuallakin yhteiskunnassa.

Yhteiskunnan epätasa-arvo vaikuttaa suoraan siihen, mitä lapset ja nuoret joutuvat kokemaan."

Yhteiskunnan epätasa-arvo vaikuttaa suoraan siihen, mitä lapset ja nuoret joutuvat kokemaan. Yhteiskunnassamme naiseuden, feminiinisyyden ja tyttöyden arvo ei ole tasolla, joka takaisi jokaisen fyysisen koskemattomuuden.

Tasa-arvolaki kieltää häirinnän ja edellyttää, että koulut ja oppilaitokset puuttuvat siihen. Pelkkä kertomusten esiintuominen ja jo tapahtuneeseen häirintään puuttuminen ei kuitenkaan riitä. Seksuaalisen häirinnän loppuminen kytkeytyy kysymykseen tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta sekä jokaisen itsemääräämisoikeudesta.

Vasta kun kaikille on selvää, että tyttöjen, naisten tai ylipäänsä kenenkään keho ei ole toisen käytettävissä, voimme sanoa hyvästit häirinnälle.

Atlas Saarikoski

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet