Aamupostin urheilulta

Urheilukolumni: Urheilua silloin ennen

Urheiltu on aina, ihan antiikin ajoista lähtien. Niin myös suomenniemellä. Kaikenlaista kilpailua on harrastettu iät ja ajat. Pohdiskelin, millaista urheilutoimintaa tällä alueella oli noin sata vuotta sitten. Nojaan hajanaisesti mielikuvitukseeni ja historiikkien kertomaan.

Kun maamme itsenäistyi, oli järjestäytynyt urheiluseuratoiminta vasta aluillaan, vaikka olympialaisissakin oli jo käyty.

Toiminta täällä keskittyi ”isoille” paikkakunnille eli Riihimäelle ja Hyvinkäälle.

Riihimäen Kisko perustettiin vuonna 1913. Itsänäistymisvuonna seuran hiihdolle tuli muun muassa Hämeen piirin mestaruus ja hopeaa ja muutakin menestystä.

Luultavasti paikkakunnalla innostuttiin myös keihään- ja kiekonheitosta sekä kuulantyönnöstä. Hausjärveläinen ”Oitin Kanuuna” Elmer Niklander nimittäin suoritti harjoittelunsa Riihimäellä. Mies voitti lajeissa olympiakullan, kaksi hopeaa ja yhden pronssin.

Kiskoa nuorempi Hyvinkään Ponteva oli kova sana vuonna 1917. Seura otti kolmoisvoiton pyöräilyn pm-kilpailussa ja menestyi mainiosti yleisurheilussa saavuttaen monia kansallisten kisojen voittoja.

”Kesällä pelattiin pesäpallon edeltäjää pitkäpalloa.

Hyvinkään Tahkossa (per. 1915) olivat lajit varmastikin samankaltaisia. Kesällä pelattiin pesäpallon edeltäjää pitkäpalloa. Hyvinkäällä juoksukilpailuja pidettiin nykyisen Hämeenkadun paikalla. Usein myös potkittiin jalkapalloa, missä vain oli sopivia kenttiä.

Talvella hiihdettiin, tehtiin omia latuja ja hyppyreitä ja luisteltiin. Ehkä myös pikaluisteltiin, mutta kunnon ratoja ei tainnut olla. Ehkäpä joku kokeili kaunoluistelua, joka oli olympialajina vuonna 1908.

Tuolloin kilpailtiin myös köydenvedossa (oli olympialajinakin), painonnostossa ja painonheitossa. Paini ja nyrkkeily olivat kovien miesten lajeja, niissähän pärjättiin jo maailmallakin.

Kentällä tapahtuva miesten ja naisten joukkuevoimistelu oli muodissa.

Luulisin, että tarkkuusammunta oli suosiossa ympäri maata. Etenkin suojeluskunnissa, joista ensimmäiset perustettiin syksyllä 1917. Ei vielä tiedetty, että seuraava vuonna ammuttiin omia kansalaisia (sisällissota alkoi 28.1. 1918).

Seuroja ja lajeja oli tuohon aikaan varsin vähän verrattuna nykyiseen suunnattomaan lajikirjoon. Tuohon aikaan liikuttiin, kisailtiin ja kamppailtiin melkolailla ilman ohjausta ja omatoimisesti.

Valitettavasti noiden aikojen puhdas urheilu on tallaantunut ammattimaisuuden ison saappaan alle.

Joku tulevaisuuden ennustaja voisi kertoa minulle millaista urheilu on, kun Suomi täyttää 200 vuotta.

JUSSI INOMAA

Aamupostin urheilulta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet