Pauli Reinikainen

Onnellisen loman salaisuus: 3 vinkkiä, jotka auttavat rentoutumaan

Pauli Reinikainen

Vietin pari viikkoa Espanjan aurinkorannikolla, tavoitteena paeta Suomen synkkää ja sateista marraskuuta. Tavoite onnistui täydellisesti. Marbellassa on tähän aikaan vuodesta varsin miellyttävä sää, lämpöä oli kahden viikon ajan 20 astetta joka päivä, joinakin päivinä hieman enemmän. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Oikeastaan jokainen päivä oli sään puolesta samanlainen. En ole helteen ystävä, joten olin mielissäni siitä, ettei tarvinnut hikoilla liikaa mutta silti aamulla riitti, kun puki sortsit ja t-paidan päälle. Iltaisin kuitenkin lämpötila laski sen verran, että pitkät housut ja takki olivat paikallaan.

En tehnyt lomalle aikatauluja. Pyrin välttämään kaikkea sellaista, josta voisi tulla ylimääräistä stressiä. Tähän kuului myös älypuhelimen käytön huomattava vähentäminen. Oli vapauttaa huomata, että kännykän jättäminen lomahuoneistoon ei aiheuttanut välitöntä paniikkia tai tarvetta päästä käyttämään sosiaalista mediaa. Toisella viikolla kännykän jättäminen pois matkasta alkoi olla jo varsin helppoa.

Kun sää ja maisemat ovat kohdallaan, on kohtuullisen helppoa olla tekemättä mitään. Olen tässä yleensä huono, mutta kun matkustan uuteen paikkaan, oleileminen ilman jatkuvaa tekemistä onnistuu selvästi helpommin. Saatoin monena päivänä mennä kävelemään rannalle, istuskella kahviloissa tai mennä syömään ajan kanssa. Joskus nukuin lomahuoneistossani pitkät päiväunet keskellä päivää. Aluksi siitä tuli huono omatunto, mutta yritin vakuutella itselleni, että olen lomalla ja voin antaa itsellesi vapautuksen arkisista askareista.

Uskon, että joskus on hyvä matkustella yksin, jotta oppii rentoutumaan täysin omassa seurassa. Vaikka itselläni oli osan aikaa kaveri seurana, pyrin viettämään melko paljon aikaa omissa oloissani. Se tuntui hyvältä.

Itselleni rentouttavan olon tunnetta lisäsi sekin, että en viettänyt loman aikana juurikaan aikaa yöelämässä. Nukuin hyvin, mutta pyrin silti heräämään aikaisin nauttimaan auringonnoususta ja päivän valkenemisesta. Tavoitteenani oli ottaa mahdollisimman paljon irti merimaisemista, etenkin kun asuinpaikkani oli aivan meren rannalla.

Suomeen palaaminen kahden viikon aurinkokuurin jälkeen oli pienimuotoinen sokki. Tuntui kuitenkin siltä, että kaipasin jo fiksua tekemistä (töitä) kahden viikon rennon oleskelun jälkeen. Ehkä sekin on merkki loman onnistumisesta.

Vinkkini rentouttavaan lomaan:

1. Pyri unohtamaan kännykkä ensimmäisestä päivästä alkaen. Jos se tuntuu vaikealta, vähennä asteittain sosiaalisen median käyttöä. Hyvä neuvo on avata kännykkänetti vain silloin, kun käytössä on wifi-yhteys.

2. Nuku ja syö hyvin. Unohda hetkeksi terveellinen syöminen ja anna itsellesi lupa syödä mitä haluat.

3. Nauti siitä, minkä takia lomalle todennäköisesti tulit, eli lämmöstä ja maisemista. Vuokraa pyörä, niin näet ympäristöä huomattavasti enemmän kuin kävellen.

Pauli Reinikainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet