A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Tolkun pito ei kannata

Elämä on täynnä pettymyksiä, mutta miksi pettymys osuu sinne, missä muut menestyvät.

Tomi Björck perusti nopeaan tahtiin useita huippuravintoloita ja rikastui. Tv-kokkina hän teki keittämisestä muotialan, jolle tuhannet nuoret halusivat päästä. Kokkaamisen arki paljastui kuitenkin rankaksi. Nuoret unelmien kauhojat eivät kestäneet rankkaa työntekoa. Nyt ravintolat kärsivät huutavasta työvoimapulasta, kun alan hohto on haihtunut.

Sosiaalisen median piti antaa kaikille maailman ihmisille yhtäläinen sananvapaus. Facebookin ja Twitterin avulla kutsuttiin kansalaisia arabikevään ja Ukrainan vallankumouksiin. Nyt niistä on jäljellä uusia diktatuureja, sisällissotia ja toisinajattelijoiden pidätyksiä.

Somesta on kehittynyt valheiden verkko, jossa valtiot vakoilevat omia kansalaisiaan, vihan ja väkivallan lietsojat kiihottavat ihmisiä toisiaan vastaan.

Vihreiden nousukiito katkesi, kun puheenjohtaja Touko Aallon yksityiselämän kupla puhkesi. Hänen draamakuningattarensa pyörittää julkisuusmyllyä, jonka aalloissa Touko likoo kuin rätti ämpärissä.

Kun mikään muu ei enää auta, Touko anelee armoa Me Naiset -lehden nyyhkyhaastattelussa. Kohteena ovat vihreiden keski-ikäiset naisäänestäjät, joilla itsellään on kokemuksia pettymyksistä.

Julkisuus on ihanaa, aina aluksi. Sen huomasi myös Cheek, joka keräsi valtavat yleisöt ja vielä enemmän rahaa. Lopulta käteen jäi pelikonsoli ja yksinäiset koti-illat, kun ulkona kimppuun käyvät niin kannattajat kuin vihaajat. Cheek päätti lopettaa.

Hurahtaminen on helppoa mutta tyhmää."

Hurahtaminen on helppoa mutta tyhmää. Kun innostuu liikaa omista sanoistaan, sulkee korvansa varoituksilta, kuten valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen. Hän osti veljensä yritykseltä vuosikausien ajan koulutuspalveluja syyttäjälaitokselle. Virkaveljet varoittivat häntä esteellisyydestä, mutta Nissinen piti päänsä ja vastaa nyt rikossyytteisiin.

Taitais olla parempi vähä ajatella enste, lauloi koomikko Simo Salminen rallatuksessa ”Alle lujaa”. Ajatteleminen ja harkitseminen eivät ole tätä päivää.

Tolkun pitäminen ei ole suosiossa, koska tolkun ihminen näyttää hitaalta ja vanhanaikaiselta.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet