Aamupostin urheilulta

Urheilukolumni: On kilttejä ja pahoja pässejä

”Jalkapallo on parasta paikan päällä.”

Tuohon lauseeseen päättää juttunsa Henri Turkia, joka tuoreessa HyPSiläisessä eli Hyvinkään Palloseuran jäsenlehdessä yrittää kosia uusia jäseniä Pässeihin eli seuran kannattajajoukkoon.

Pässit on viime vuosina pitänyt reipasta ääntä katsomossa, mutta aika vähäinen vielä on joukko. Toki, eihän jalkapallo näillä alueilla ole mikään suuri laji, jos mittapuuna käytetään tasoa tai yleisömääriä.

Sananmukaisesti ”pässejä” ovat ainakin helsinkiläiset jalkapallofanit, ainakin osa tuosta joukosta. Kun HIFK ja Honka karsivat liigapaikasta, pistivät punapaidat hösseliksi.

Raketeista ja pommeista tuli kenttään vaurioita ja mainostauluja ja penkkejä rikottiin. Seura kuulemma joutui korvaamaan vauriot. Mikseivät huligaanit, vaikka ehkä saivatkin ”pelikieltoa”?

Viime vuonna HJK:n ja HIFK:n kannattajien välillä oli iso joukkotappelu ja tapeltu on muuallakin. Jalkapallohuliganismi on monessa maassa yleinen, jopa kuolemiin johtanut ilmiö.

Organisoitu väkivalta on pilaamassa hienoa harrastajakulttuuria.

Muistan, kun aikanaan HyPS ja HIFK pelasivat samalla alasarjatasolla. Urheilupuiston katsomoon saapui parikymmenpäinen joukko vieraskannattajia. Nuoret miehet kajauttivat seisaaltaan koko ottelun ajan laulujaan ilman mitään rähinöintiä. Toki paikalliset veteraanikatsojat eivät moisesta metelistä oikein perustaneet.

Vuonna 1986 olin todistamassa huliganismin vastaista ilmiötä eli tanskalaista ruliganismia (rolig=hauska). Olin Kanta-Hämeen urheilutoimittajien bussimatkalla, joka suuntautui Kööpenhaminaan.

Tanska ja Suomi pelasivat EM-karsintaa. Katsomossa hoilasi yli 40 000 punavalkoisiin pukeutunutta roligansia. Tanska voitti 1-0. Juomatauolla ja ottelun jälkeen ruligaanit kohtelivat meitä sinivalkoisia ystävällisesti halaillen ja lohduttaen. Ei tapeltu.

Olin kerran Turholmassa yleisurheilumaaottelussa eikä sielläkään katsomossa tapeltu. Stadionin ulkopuolella näin kuitenkin kaksi tappelua ja laivalla yhden. Ruotsi–Suomi-ottelusta ei ollut kyse, vaan suomalaiset ottivat keskenään mittaa toisistaan!

JUSSI INOMAA

Aamupostin urheilulta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet