Pauli Reinikainen

Kuntoilijoiden doping on näkymätön ongelma

Yle uutisoi äskettäin, että Suomessa on 10 000 kuntoilijaa, jotka käyttävät dopingaineita lihasmassan tai voiman kasvattamiseen. Määrä voi uutisen mukaan olla suurempikin, koska tarkkoja tutkimuksia ei ole.

Uutisen poiki luonnollisesti juttuja muihinkin medioihin. Iltalehti soitti minulle aiheeseen liittyen ja kysyi mielipidettäni siitä, onko saleilla merkkejä kiellettyjen aineiden käytöstä.

Olen harrastanut kuntosaliharjoittelua yli 20 vuoden ajan. Tänä aikana olen kiertänyt kymmeniä eri saleja eri puolilla Suomea. Yhden kerran olen nähnyt kiellettyjen aineiden käyttöön viittaavaa toimintaa. Jos ongelma olisi merkittävä, olisin varmasti törmännyt siihen useammin.

Voi hyvinkin olla, että kiellettyjen aineiden käyttö on lisääntynyt, mutta saleilla sitä ei huomaa. Toki kehonrakennuksesta on tullut monelle yhä vakavampi harrastus ja tulokset ovat parantuneet. Saleilla harjoitellaan aikaisempaa kovempaa ja fiksummin. Yhä useampi haluaa myös kilpailla fitness-lajeissa. Samaan aikaan terveelliset elämäntavat ovat yleistyneet. Niihin kielletyt aineet eivät kuulu.

En ota nyt kantaa kilpailutoimintaan, jossa käryjä on nähty. Uskon ja luotan siihen, että kuntoilijoiden keskuudessa tyydytään lisäravinteisiin, joiden markkinat ovat Suomessakin räjähtäneet viime vuosien aikana.

Tässä kohtaa on hyvä tehdä selväksi, että suhtaudun valmentajana ehdottoman kielteisesti doping-aineiden käyttöön ja myös liialliseen lisäravinteiden käyttöön.

Uskon, että useimmille kuntoilijoille kielletyistä aineista puhuminen on edelleen vaivaannuttava puheenaihe. Jos aineita käytetään, sitä ei haluta tuoda esiin millään tavalla. Osittain tästä syystä on vaikea saada selville aineiden todellista käyttöä ja sen laajuutta.

Jokaisella personal trainerilla on mielestäni henkilökohtainen velvollisuus puhua ja toimia puhtaan kuntoilun puolesta. Erityisen haitallista doping-aineiden käyttö on nuorella iällä, jolloin aineiden käyttö voi tyrehdyttää elimistön oman testosteronituotannon. Kokonaan oma lukunsa ovat sivuoireet, joita voi ilmetä esimerkiksi sydämessä jo varsin vähäisellä kåytöllä.

Kielletyt aineet salilla voivat hyvinkin olla Ylen uutisen kuvailema ongelma psykiatrisessa hoidossa. Saleilla ongelma ei onneksi ainakaan vielä näy.

Pauli Reinikainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet