Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Me menneen vangit

Suomessa on tänä vuonna muisteltu 100 vuoden takaisia tapahtumia. Vähemmän on pohdittu tulevien 100 vuoden merkitystä. Tulevaisuuden ennustaminen on tietenkin mahdotonta, mutta nykyisyyskin on osa tulevaisuutta. Yhteisen tulevaisuudenkuvan hahmottaminen olisi juhlavuodelle kunniakas tavoite.

Olemme todistamassa neljättä teollista vallankumousta, alustatalouden tuloa.

Muutoksen maamerkkinä on uuden teknologian nopea yleistyminen. Televisio saavutti 50 miljoonaa käyttäjää 13 vuodessa. Internet yleistyi yhtä laajalle 4 vuodessa, Instagramin leviäminen kesti puoli vuotta, Angry Birds tavoitti 50 miljoonaa käyttäjää 35 päivässä ja Pokémon Go kahdessa viikossa.

Tuttuja tarinoita ovat valokuvauksen, telekommunikaation ja median siirtyminen mobiiliin.

Samasta ilmiöstä on kysymys, kun pankit vähentävät perinteisiä töitä ja lisäävät väkeä uusiin tehtäviin.

Ilmeisesti meille mobiilia vierastaville on tarjolla jonkinlainen seniilipankki."

Nyt pitäisi hyväksyä, että myös pankki siirtyy lopullisesti kännykkään, niin vastenmielisenä kuin ajatusta pidänkin. Pari miljoonaa suomalaista asioi jo pelkästään mobiilipankissa. Eikä asiointi jatku tutussa pankissa, vaan kiinalaisen Alibaban tai amerikkalaisen Googlen ja Applen palveluyhtiöiden kautta.

Miten voin luottaa rahani ja tilini niille? Ilmeisesti meille mobiilia vierastaville on tarjolla jonkinlainen seniilipankki.

Tätä kehitystä vieroksuessani OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen muistutti, että meidän nuoruutemme Suomea ei enää ole. Silti meillä on vastuu uusien sukupolvien Suomen rakentamisessa. Nuoret elävät siinä Suomessa, josta me nyt päätämme. Meidän pitäisikin puhua enemmän tulevaisuudesta kuin omasta menneisyydestämme, joka alkaa olla vain haalea muisto.

Digitalisaatio hävittää ammatteja ja työpaikkoja. Silti sen sanotaan jopa lisäävän uuden työn määrää.

Maailman parhaimpiin kuuluvalle koulutusjärjestelmälle se on suuri haaste. Vanhakantaiset asenteet tai työmarkkinat eivät saisi jarruttaa koulutuksen muutosta. Edessä on raju vihuri, kun teknologiamyönteiset kuluttajat vaativat uusinta palveluympäristöä. Meitä ikääntyviä se pyörittää kuin tavaratalon pyöröovi.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet