A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Hylätään pohjoinen Suomi

Eläköön itsenäisten maakuntien Suomi!

Julistetaan vaurain osa Suomea itsenäiseksi ja lopetetaan tulonsiirrot köyhemmille alueille.

Suomen rahat tehdään Pohjanmaalla, Keski-, ja Etelä-Suomessa. Alueen pohjoisraja kulkee Raahesta suoraan Virolahdelle. Samalla linjalla kulki Suomen ensimmäinen raja vuonna 1323, kun Ruotsi ja Venäjä tekivät rauhan.

Rajan eteläpuolella on valtaosa suomalaisista ja työpaikoista. Siellä tuotetaan lähes koko bruttokansantuote. Tämä alue ei muuta maata tarvitsisi.

Urho Kekkonen ehdotti Neuvostoliitolle, että se saisi Pohjois-Suomen jos vaihdossa saadaan Karjala takaisin. Ennen sotia Viipurin lääni oli Suomen vilja-aitta ja rikas teollisuusalue.

Espanjan Katalonian itsenäistyminen perustuu talousmaantieteeseen. Katalonia on osa Etelä-Euroopan rikasta rannikkoa, joka jatkuu Pohjois-Italian kautta Adrianmeren pohjukkaan. Menneisyydessä tällä alueella on ollut pieniä rikkaita kuningaskuntia ja itsenäisiä kaupunkivaltioita.

Nyt kun kansallismielisyys kuuluu rikkaiden katalonialaisten suusta, nationalismi on hyvää puhetta."

Tähän saakka kansallismielisyys on ollut kirosana, koska se on kuultu äärioikeiston suusta. Nyt kun se tulee rikkaiden katalonialaisten suusta, nationalismi on hyvää puhetta.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä haluaisi tunnustaa Katalonian itsenäisyyden, koska ”Katalonian puolustaminen on Suomen syrjäseutujen puolustamista” (HS 27.10.).

Kärnä on kansanedustaja, joka puhuu asiasta jota ei hallitse. Hän laukoo klikkiotsikoita päästäkseen julkisuuteen.

Pohjois-Suomea ja Kataloniaa ei voi verrata toisiinsa millään syrjäseutumittarilla. Ne ovat toistensa täydellisiä vastakohtia.

Espanjan hajottaminen on osa Euroopan yhtenäisyyden rikkomista, jota Venäjä tukee valeuutisilla ja rahoittamalla nationalistisia ääriliikkeitä. Samaan aikaan se rusikoi naapureidensa kansallismielisyyttä valloittamalla Krimin ja Itä-Ukrainan ja uhkailemalla Baltian maita.

Euroopan osat ja Suomen alueet kehittyvät eri tahtiin. Eroja pitää tasata ilman, että samalla synnytetään Katalonia-ilmiötä, jossa rikkaat hylkäävät köyhät.

Harkitaan tarkkaan, kenen itsenäistymistä ajamme.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet