A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Onko hurahdus rikos?

Voiko hurahtaneen tuomita? Korkein oikeus antaa siitä ratkaisunsa, kun käsittelyssä on valtakunnan korkeimman syyttäjän Matti Nissisen hurahdus veljensä konsulttiyritykseen.

Ylin syyttäjä osti veljeltään 74 000 eurolla koulutusta alaisilleen. Hän ei pitänyt sitä sopimattomana, mutta ehkä ajattelemattomana.

Poliisin entistä korkeinta johtoa epäillään virkarikoksesta. Heitä syytetään alaistensa toimien huolimattomasta valvonnasta.

Vesivoimayhtiön johtajat tarjosivat vesioikeuden jäsenille lämpimän voileivän ja kylmän oluen. Se oli harkitsematonta ja tuomittavaa. Kylmä leipä ja lämmin olut olisivat olleet sallittua.

Nissisen tapaus on poikkeuksellinen, sillä valtakunnansyyttäjää ei ole aikaisemmin pantu leivättömän pöydän ääreen vastaamaan teoistaan. Ratkaisu tulee olemaan monessa suhteessa ennakkotapaus.

Jos tuomio tulee, voiko tuomittu syyttäjä jatkaa syyttäjänä?

Kuinka suuren painon korkein oikeus antaa sille, että syyttäjä oli ollut pitkäkestoisesti ajattelematon. Nimittäin hänen virkaveljensä yrittivät oikoa ajattelua useita kertoja. Harkinnan jälkeen syyttäjä jatkoi ostoja.

Kittilän kunnanhallituksen useat jäsenet sotkeutuivat pitkäkestoisesti kunnan ja paikallisen hissiyhtiön sotkuihin. Nyt heitä syytetään virka-aseman väärinkäytöstä. Voidaanko lakia tuntematon poromies tuomita ajattelemattomuudesta?

Miten voi päästä korkeaan asemaan ilman harkintaa?"

On Nissisen tuomio mikä tahansa, niin tuomioistuimet joutuvat jatkossa pohtimaan ajattelemattomuutta ja arvioimaan harkintakyvyn puutetta ja hyvän veljen kanssa tehtyjä kauppoja kokonaan uudessa valossa.

Rangaistusta tullaan vertaamaan ylinopeussakkoihin. Onko se yhtä paljon (12 000 euroa) kuin vuorineuvos Ilpo Kokkila sai tyhjällä tiellä mitatusta ylinopeudesta?

Kauko Juhantalo (kesk.) koplasi ministerinä toimiessaan omat velkansa ja valtion rahat. Juhantalo oli tuomittava valtakunnanoikeudessa ennen kuin hän itse ymmärsi rikoksensa.

Miten voi päästä korkeaan asemaan ilman harkintaa?

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet