A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Sinä olet myyjän koekaniini

Apteekit ovat ilman lääkkeitä. Junalippuja ei voi ostaa. Posti ei kulje. Länsimetro ei valmistu.

Kukaan ei voi mitään, vaikka julkiseen palveluun rinnastettavat toiminnot ovat rikki. Selityksiä löytyy, mutta ei ratkaisuja.

Lääkejakelun, junien ja postin kulun katkeilu paljastaa kansakunnan huoltovarmuuden heikkouden. Moni tärkeä palvelu on yhden kortin varassa, kun ei ole kilpailua eikä muita toimijoita.

Käykää Alkossa toteamassa, miten palvelu on parantunut matkustajatuonnin kasvun myötä. Kun punaiset Onnibussit aloittivat liikennöinnin, matkalippujen hintoja laskettiin ja vuorovälejä tihennettiin.

Sähkönjakelun verkkoyhtiöt ovat varmistaneet jakeluverkkojaan ja nopeuttaneet vikakorjauksia, kun yhtiöille määriteltiin korvausvelvollisuus sähkökatkoksista.

Oriolan lääkejakelun ongelmien taustalla ovat tietojärjestelmien puutteet. Samasta syystä länsimetroa ei saada käyttöön. It-järjestelmien myyjien puhetaidot ovat ylivertaiset, kun he pystyvät kerta toisensa jälkeen kauppaamaan täydellä hinnalla puolivalmiita tuotteita. Vai onko vikapäänä osaamaton ostaja?

Ostajan ammatti on myyjää tärkeämpi."

Kansalaisen pahin painajainen on monopolin tuottama palvelu, jota pyöritetään testivaiheessa olevalla ohjelmistolla.

Länsimetron viivästyminen on aiheuttanut metroasemien liiketilojen vuokraajille jo mittavat tappiot. Metroa korvaavan bussiliikenteen järjestäminen maksaa puoli miljoonaa euroa ylimääräistä joka kuukausi. Silti kukaan ei kanna vastuuta.

Olkiluodon ydinvoimala on yhdeksän vuotta myöhässä ja laitoksen hinta on kolminkertaistunut. Korvausvastuita on puitu kansainvälisessä välimiesoikeudessa. Kun lopulliset ratkaisut joskus valmistuvat, pienemmätkin riidat saavat viitteitä korvausten maksajista.

Veronmaksajien pitää olla tarkkana, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailutus alkaa. Pelkkä hintavertailu ei riitä, vaan palvelujen hankkijan on tiedettävä, mitä kannattaa ostaa.

Ostajan ammatti on myyjää tärkeämpi, kun halutaan turvata kansalaisten edut.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet