Pauli Reinikainen

Näin personal trainer herkuttelee: Katso kuva!

Pauli Reinikainen

Ehkä yleisin kysymys, joka minulle personal trainerin työssä esitetään, kuuluu seuraavasti: Miten voin herkutella terveellisesti tai ilman sokeria?

Eihän se helppoa ole, jos herkku määritellään tuotteilla, joita myydään kaupan karkki- tai keksihyllyssä. Tuotteessa kuin tuotteessa on silloin tavallisesti vähintään 20 prosenttia sokeria. Pahimpia herkuttelun kohteita ovat maitosuklaalevyt, joissa on paljon rasvaa ja paljon sokeria, jopa 50 prosenttia eli puolet levyn painosta! Jos siis haet herkkuja karkkihyllystä, sinun on tyytyminen sokerittomiin pastilleihin tai muihin sokerittomiin tuotteisiin, jotka eivät välttämättä maistu kummoisilta. Herkuttelu pelkän herkuttelun takia on mielestäni turhaa. Pitää oikeasti nauttia siitä, mitä syö.

Suuntaamme siis katseemme muualle kuin "sokerihyllyihin". Se on ensimmäinen askeleemme kohti terveellisempää herkuttelua. Sivuutamme myös perunalastut.

Tänään ostamani herkut näkyvät kuvassa. Ohutta näkkileipää ja sen päälle tuorejuustoa. Itselleni se on herkku, koska kumpikaan tuote ei kuulu normaaliin ruokavaliooni. Voitteko kuvitella, että nautin äärettömästi myös punajuurisalaatista ruisleivän päällä! Ehkä siksi, että se oli lapsuudessa isäni herkkua.

Voimme etsiä herkkuja leipähyllyn ohella pähkinöistä, hedelmistä ja vaikkapa leikkeleistä. Yksi tapa herkutella on nimittäin ostaa jotain laadukasta, sellaista jota normaalisti ei ostaisi. Se voi olla hieman kalliimpi, täyslihainen voileipäkinkku, pähkinäsekoitus (ei kuorrutettuja) tai itsetehty hedelmäsalaatti. Itse marjoista, hedelmistä ja jogurtista tehosekoittimessa tehty smoothie voi olla herkku. Maapähkinävoilla kuorrutettu voileipäkeksi niin ikään.

Sokerittomaan herkutteluun pääseminen vie aikaa. Se ei tapahtu hetkessä. Yksi tapa on siirtyä hiljalleen pienempiin karkki- tai keksiannoksiin. Opettelemaan, että pienikin sokerimäärä riittää herkutteluhimon tyydyttämiseksi. Jossain vaiheessa olet kenties valmis luopumaan herkuista kokonaan. Ja sitten alkaa se hieno vaihe, jossa makuaistisi tarkentuu, opit nauttimaan uusista mauista ja pian huomaat, että kaikki sokeripitoinen kuten limsat ja maitosuklaa maistuvat niin makeilta, ettei niitä tee edes mieli. Silloin voit hymyillä ja taputtaa itseäsi olkapäälle. Olet tehnyt onnistuneen elämäntapamuutoksen!

Ette varmaan usko, että herkuttelen nykyisin myös tuoreella inkiväärillä ja puolukoilla smoothien seassa. Se on aika siistiä.

Pauli Reinikainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet