Pauli Reinikainen

Isot hintaerot personal trainerien palveluissa: Pienen kaupungin asukkaat voittavat

Suomen isoimmissa kaupungeissa ollaan valmiita maksamaan jo sievoisia summia henkilökohtaisesta valmennuksesta. Toisin on esimerkiksi Riihimäen kaltaisissa pikkukaupungeissa, missä ihmiset harkitsevat vielä hyvin tarkkaan, mikä on oikea rahasumma itseensä ja omaan hyvinvointiinsa panostamisesta.

Personal trainerin saa Riihimäellä edullisimmillaan noin 60 eurolla 60 minuutiksi. Se on edullista, kun ottaa huomioon valmentajan kiinteät kulut. Kun valmennusmaksusta vähennetään lakisääteiset maksut, polttoainekulut ja mahdolliset välinekustannukset, jäljelle ei jää paljon. Onneksi moni personal trainer ei tee valmennustyötä kokoaikaisesti vaan käy myös muissa töissä.

Helsingissä henkilökohtaisen valmentajan palveluista saatetaan maksaa mukisematta yli 100 euroa tunnilta. Sillä korvauksella valmentaja elää jo hyvin, varsinkin jos asiakkaita riittää. Valmennusbisneksessä pätevät usein samat lainalaisuudet kuin viihdebisneksessä: Julkisuudesta tunnetut nimet voivat pyytää suurempaa korvausta. Tämä voi vääristää hintakilpailua, sillä kalliimpien valmennuspalveluiden laadussa ei välttämättä ole mitään eroa selvästi edullisempien valmentajien tarjoamaan valmennukseen. Pt-alalla edullisempi voi olla parempi.

Toisin kuin Helsingissä, Riihimäellä valmennuspalveluita on vielä varsin kohtuullisesti tarjolla. Helsingissä tarjontaa on huimasti, mutta niin on kysyntääkin. Yksityiset kuntosaliketjut tarjoavat suuren määrän valmentajia, mutta tilaa riittää myös yksinyrittäjille. Riihimäellä tarjonta on lisääntynyt viimeisen puolentoista vuoden aikana, kun kaupungissa on aloittanut kaksi uutta kuntosaliyrittäjää.

Itse toivoisin, että Riihimäellä ja Hyvinkäällä toimivat yksityiset salit avaisivat enemmän ovia omalla toiminimellä toimiville valmentajille. Heillä on usein hyviä yhteistyöehdotuksia, joista voisivat hyötyä molemmat osapuolet. Nykyisin tilanne on se, että moni kuntosaliyrittäjä ei halua edes keskustella ulkopuolisten valmentajien kanssa. Yhteistyössä on voimaa, kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja omalla porukalla.

Ehdotankin, että kuntosalit ja yksinyrittävät personal trainerit yhdistävät voimansa. Tuloksena voisi syntyä uusia tapahtumia ja vähintäänkin uusia ajatuksia kaupunkilaisten aktivoimisesta liikunnallisiin aktiviteetteihin.

Pauli Reinikainen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet