Atlas Saarikoski

Talon voi polttaa vain kerran

Perussuomalaisten hajoaminen ja pääministeri Juha Sipilän lentonäytös jäivät näkemättä, kun lapsi sai neljä tikkiä korvalehteen epäonnisen harha-askeleensa seurauksena. En ehtinyt lukemaan uutisia ollenkaan.

“Se oli arvoton näytelmä”, kaveri lohdutti. Pääministerin pienkoneella tekemä u-käännös taivaankannen alla painosti soinilaisia loikkaamaan ja tarjoili toimittajille sometettavaa.

Ihmiset ehtivät jo innostua uusien vaalien mahdollisuudesta vain pettyäkseen kun hallituskriisi ilmoitettiin perutuksi.

Hallituspuolueet tarvitsevat toisiaan ja lisäksi ne haluavat ehdottomasti pysyä vallassa. Miksi Sipilä olisi halunnut antaa ihmisille vaalit, joiden myötä hallituspuolueiden suuret hankkeet olisivat menneet uusiksi?

Kokoomus tuo pöytään terveyspalveluiden yksityistämisen, keskusta vallansiirron maakunnille, eli itselleen ja perussuomalaiset (Uusi “vanha” vaihtoehto mukaan luettuna) rasistisen turvapaikkapolitiikan.

Yllättäen hallituksen tiukin vastavoima ei tällä hetkellä löydy eduskunnan oppositiosta tai edes Halla-ahon perussuomalaisista - vaan oikeustieteilijöistä.

Viimeisimpänä perustuslakiasiantuntijat ovat torjuneet sote-uudistukseen kuuluvan terveyskeskusten pakkoyhtiöittämisen. EU-oikeus ei - toisin kuin hallitus uskoo - edellytä yhtiöittämistä.

Jos nyt yhtiöitetään, paluuta hyvinvointivaltiomalliin ei enää ole. Edessä on vakuutusmalli Yhdysvaltojen tyyliin. Se tarkoittaa, että terveydenhuolto on yhtä kuin julkisin varoin tuettu yksityinen terveysvakuutus.

Tällä viikolla eduskunnan perustuslakivaliokunta lausui, onko sote-lakiesitys perustuslainmukainen vai ei.

Sosiaalipolitiikan professori Anneli Anttosen mukaan sotessa pitää ottaa aikalisä, sillä “talon voi polttaa vain kerran.”

Loppuen lopuksi olin kuin olinkin asian ytimessä kärrätessäni lasta lääkärille: hallituskriisissä oli kyse sote-uudistuksesta. Sipilän koneen kaartelu taivaalla oli vääntöä siitä, kuka pääsee tulevaisuudessa tikattavaksi ja kuka sen maksaa.

Atlas Saarikoski

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet