EU:n turvallisuusyhteistyö syvenee

Suomeen asti ulottuneet pakolaisvirrat viimeistään opettivat meille, kuinka kaukana rajojemme ulkopuolella tapahtuvat asiat vaikuttavat myös meillä.

Kansainvälisen politiikan tapahtumat vaikuttavat myös sisäpolitiikkaan meillä ja muualla. Ulkopolitiikasta on tullut entistä enemmän sisäpolitiikkaa.

Samasta kehityksestä ovat osaltaan osoituksena myös tällä viikolla näkemämme kotimaanpolitiikan käänteet, jotka kärjistyivät hallituskriisiksi asti.

Kansalaisten turvallisuudentunne on horjunut terrori-iskujen myötä, jotka eivät tunnu valitettavasti olevan hellittämässä. Monille meistä kaukaisemmalta asialta tuntuvat kyberuhat, mutta uutisista tiedämme niiden voimistuneen.

Viimeiset pari vuotta ovat olleet synkkiä vuosia EU:n yhteistyössä. Yhteistyö on takunnut monissa asioissa.

 

Nyt komissio esittää tiivistyvää yhteistyötä turvallisuus- ja puolustusasioissa. Kaikissa kyselyissä kansalaiset odottavat EU:lta tuloksia juuri turvallisuuteen liittyvissä asioissa. "Mikä unioni se sellainen on, joka ei takaa kansalaisten turvallisuutta", näin kuvasi presidentti Niinistö monen tuntoja.

EU on perustamassa puolustusbudjettia, josta rahoitetaan ensivaiheessa puolustustutkimusta, mutta tarkoitus on vauhdittaa puolustusteknologian kehittämistä ja jäsenvaltioiden yhteisiä hankintoja.

EU-yhteistyötä on tehtävä niillä alueilla, jotka hyödyttävät jäsenmaita. Suomen kannattaa mielestäni olla mukana puolustusyhteistyön tiivistämisessä muiden EU-maiden mukana.

EU:lla on jo pitkään ollut yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, mutta tähän asti on kehitetty ainoastaan yhteistä kriisinhallintavalmiutta. Pidemmälle ei ole edetty Britannian voimakkaan vastustuksen vuoksi.

Yhteistyön tiivistämisen ohella on muistettava, että ulkopolitiikka ei ole vain puolustuspolitiikkaa. Hyvin hoidettu ulkopolitiikka ja hyvät naapurisuhteet ovat parasta puolustusta.

Globaalisti ilmastonmuutoksen torjuminen ja eriarvoistumisen estäminen ovat nykyajan parhaita ulkopolitiikan toimia.

Kommentit (8)

Kommentit

Syveneehän se varmaan kun nyt persut eivät ole sotkemassa. Virkamieshallitus leimaa kaikki rahansiirrot. Ainoa hyöty, yhteistyö kybertutkimuksessa olisi saatu ilmankin. Suomessa on nyt 3 miehen diktatuuri (Zyskovitsi, Sipilä ja Niinistö). Oikeuskansleriksi ei kukaan rehellinen uskalla ryhtyä. Vai onko jonkun mielestä Suomessa nyt demokratia kun jonkin uuden puolueen, jolla ei ole yhtään äänestäjää, edustajat pitävät esim. ulkoministerin ja puolustusministerin salkkua ilman ammattitaitoa. Pääministereitä on erotettu paljon pienemmistä syistä.

Pikkuveli

Anneli J: ”Suomeen asti ulottuneet pakolaisvirrat viimeistään opettivat meille, kuinka kaukana rajojemme ulkopuolella tapahtuvat asiat vaikuttavat myös meillä.”
*
Onko pakolaissunami vieläkään opettanut mitään EU: eliitille?

Adamia

Italian poliisi kertoo paljastaneensa Sisilian ja Tunisian välillä liikkuneen ihmissalakuljettajien ringin
”Poliisi varjosti 15 italialaisen ja tunisialaisen joukkoa tammikuusta lähtien.”
[Poliisi voisi vaihteeksi varjostaa maansa n.s. rajavartiostoa.]
Italialais- tunisialainen rinki polkee hintoja. Libyalaiset ihmisalakuljettajat vievät kuljetettavat aivan Libyan rannikolle, josta hyväntekeväisyysjärjestöt kuljettavat merestä poimimansa ihmiset 600 kilometrin matkan Sisiliaan. [ Muuten, miksei Italian viranomaiset eivät takavarikoi näiden yhdistysten aluksia?]
Lisäksi libyalaiset perivät huonommasta palvelusta korkeampaa hintaa.

Adamia

7.5.2017
Välimereltä pelastettu 6 000 ihmistä kahdessa päivässä – Eurooppaan pyrkivien määrä kasvussa
Välimerellä Italian rannikkovartiosto [ varsinainen vartiosto] yhteistyökumppaneineen on pelastanut 6 000 Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä kahden viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

Adamia

Yhteinen rahapolitiikka on seuraava askel ja onhan se oikein että me rikkaat suomalaiset maksamme vielä rikkaimpien Kreikkalaisten Italialaisten velkoja.

Tatu

Nyt kun vielä joku kertoisi mitä tarkoittaa yhteistyö turvallisuus ja puolustusasioissa oikeasti tarkoittaa ?
Tarkoittaako se , että EU maat joutuu taas antamaan lisää rahaa yhteiseen kassaan jonka käyttöä ei tähänkään saakka kukaan valvo eikä halua valvonnasta edes kuiskailla ?
Pitääkö suomalaisen miehen kenties lähteä jonnekin turvaamaan konfliktitilanteita tai vastaavaa jos kyseiseen yhteistyöhön osallistutaan ?
Onko meillä mahdollisuus kieltäytyä ?
Todellisuudessahan yhteinen rahapolitiikka jo toimii kun Kreikka jonka velat ovat yli 300miljardia , saa jälleen kerran rahaa jolla se maksaa velkojaan .
Kenelle nuo rahat menevät ?
Kuka niistä hyötyy eniten ?
Kaikki asiaan perehtyneet sanovat , ettei Kreikka ikinä pysty maksamaan itsenäisesti velkojaan .
Kreikkahan on kuuluisa juuri siitä ettei se ikinä maksa velkojaan muutenkaan .
Siis niin , että Kreikan valtio keräisi rahat kansaltaan ja maksaisi niillä velat pois .
Meidän muiden EU-maiden kansalaisten osaksi tulee ne maksaa tavalla tai toisella .
Näin se rahaunioni jo toimii .
Katainen ja Lipponen ja muut kehuivat , että tällä se Suomi tienaa ja todentotta joku ja jotkut todellakin tienaavat .
Tavallinen keskiluokkainen ja köyhä kansa niin Suomessa kuin Kreikassakaan ei tienaa vaan kurjuus lisääntyy vaikka muuta yritetään väittää .
Varmaan kun kaikki ollaan kohta kaulaa myöten kusessa osoittaa EU- eliitti tehokasta katumusta ja saa anteeksi ?

CALWX9

Faarao näki aikoinaan unta 7 lihavasta ja laihasta lehmästä. Minä näin viime yönä unta pikimustista hiehoista, joita oli koko laidun täynnä. Keskellä söi ruohoa 2 tavallista vaaleaa ay-lehmää. Mustat olivat hyvin eläväisiä ja liikkuivat liukkaasti. Johtuukohan tällaiset unetkin jo Suomen hallituspolitiikasta. Hallituksen politiikkaa on yhtä vaikea arvata kuin selittää omia uniaan.

Pikkuveli

Anneli Jäätteenmäki

Anneli Jäätteenmäki on varatuomari ja Euroopan parlamentin varapuhemies (kesk.).

Tervetuloa Aamupostin blogeihin!

Aamuposti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia paikallisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta.

 

Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.