A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Pakolaiset ratkaisevat Juhan pelin

Muukalaisviha ja hallitsemattoman maahanmuuton vastustaminen ovat eri asioita.

Radikalisoituneet persut valitsivat muukalaisvihan ja rasismin. Samalla persut hylkäsivät hallitsemattoman maahanmuuton vastustamisen, jota suuri osa eurooppalaisista ja suomalaisista kannattaa.

Uusi puoluejohto uskoo kannatuksen nostattamiseen kovalla politiikalla, joka tarvittaessa vaatii rajojen sulkemista.

Persut ottavat oppia Marine Le Penistä, joka keräsi muukalaisvihalla Ranskan presidentinvaaleissa 35 prosentin kannatuksen yli 10 miljoonalla äänellä. Hollannin maahanmuuttovastainen Vapauspuolue on parlamentin toiseksi suurin puolue, kuten Ruotsidemokraatit Ruotsissa. Saksassa kasvaa uusi puolue Vaihtoehto Saksalle.

Suuri osa eurooppalaisista pelkää maahanmuuttoa ja arvostelee nykyistä pakolaispolitiikkaa. Useat EU-maat ovat jo kieltäytyneet vastaanottamasta uusia tulijoita, koska ne pelkäävät terroristien soluttautumista ja haluavat estää elintasopakolaisten aallon Afrikan sydänmailta.

Ihmissalakuljettajat ovat ansainneet jo satoja miljoonia euroja EU:n pakolaispolitiikalla. He ovat käyttäneet hyväkseen Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pakolaismyönteisyyttä ja pääministeri Juha Sipilän lupausta antaa oma talonsa pakolaisten käyttöön.

Ääriliikkeet hyötyvät salakuljettajista ja siitä, että Merkel ja Sipilä ovat sulkeneet silmänsä kansainvaellusten aiheuttamilta kulttuurisilta ja uskonnollisilta konflikteilta.

Mitä tiheämpään islamistiterroristit iskevät, sitä epäuskottavammalta EU:n toiminta näyttää.

Suomen ongelma on pienoiskoossa sama kuin EU:n maahanmuuttopolitiikan kriisi.

Juha Sipilä ja Petteri Orpo joutuvat muuttamaan maahanmuuttopolitiikkaa. Se ei kuitenkaan saa näyttää siltä, että se toteutuu Jussi Halla-ahon painostuksesta.

Ääriliikkeille ei haluta antaa yhtään voittoa, joka saisi muut puolueet näyttämään epäonnistuneilta.

Miten temppu tehdään, on arvoitus.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet