Atlas Saarikoski

Kun ihmisoikeuksilla ei ole väliä

Long Play paljasti (3.5.) miten Maahanmuuttoviraston käytännöt ovat ohjanneet viraston työntekijöitä tekemään kielteisiä päätöksiä. Helsingin Sanomat toi (7.5.) esiin minkälaista hyväksikäyttöä tästä on seurannut: moni turvapaikanhakija ja paperiton on joutunut myymään suomalaisille seksipalveluja.

Samaan aikaan kun ihmiset ovat paenneet sotaa, ilmastonmuutosta ja köyhyyttä, ovat virkamiehet ja poliitikot kiristäneet maahanmuuttopolitiikkaa tavalla, jossa perus- ja ihmisoikeudet ovat jääneet toissijaiseksi.

Vuoden 2016 aikana perheenyhdistäminen tehtiin lähes mahdottomaksi, humanitaarinen oleskelulupa poistettiin ja oikeusapua heikennettiin. Maahanmuuttovirasto muutti päätöksentekoaan niin, että vain harvat saavat enää turvapaikan.

Epäinhimillisiä päätöksiä tuli julkisuuteen. Osa ihmisistä palasi takaisin konfliktimaihin, osa joutui kadulle. Suurin osa odottaa edelleen.

Maaliskuun lopussa ensimmäistä turvapaikkapäätöstä odotti 3 800 ihmistä. Yli 11 600 oli saanut kielteisen päätöksen ja odotti päätöstä hallinto-oikeudesta. Vantaan Auramon vastaanottokeskuksen työntekijä puhui myös uudesta tilanteesta:

”Meillä on uusi ryhmä asiakkaita, jotka ovat menettäneet humanitaarisen luvan poistamisen takia oleskelulupansa. Siellä on lapsia, jotka ovat syntyneet Suomessa ja lapsia, jotka käyvät koulua Suomessa. Nyt he jäävät paperittomiksi tai aloittavat uudestaan turvapaikkaprosessin.”

Yksittäiselle ihmiselle lakimuutokset ja viranomaisten linjojen kiristämiset on kokonaisuus, joka tekee elämän jo valmiiksi traumaattisessa tilanteessa epätoivoiseksi.

Kaikesta vastaa viime kädessä Suomen valtio, joka on vastuussa jokaisen ihmisen perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisesta. Professori Martin Scheinin onkin todennut, että Suomi voitaisiin tuomita kansainvälisessä tuomioistuimessa irakilaisten käännyttämisestä.

Jos valtio kerran on todennut, että se voi yhden ihmisryhmän kanssa joustaa ihmisoikeuksista, voi sama tapahtua myöhemmin kenelle tahansa."

Ihmisoikeudet koskevat kaikkia. Jos valtio kerran on todennut, että se voi yhden ihmisryhmän kanssa joustaa ihmisoikeuksista, voi sama tapahtua myöhemmin kenelle tahansa. Kun ensimmäinen vaikea päätös on tehty, seuraavat ovat jo helpompia.

Hyväksyisitkö sinä sen, että lapsesi on tienattava 2 200 euroa, jotta hän saisi olla vanhempiensa kanssa? Tämä on jo nykytilanne monen lapsen kohdalla.

Ihmisoikeuksien puolustaminen on siksi paitsi itsestäänselvyys myös ihan kaikkien etu.

Atlas Saarikoski

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet