Atlas Saarikoski

Suomi ruokkii sotaa

Presidentti Sauli Niinistö antoi uudenvuodenpuheessaan tukensa Euroopan unionin sotilasyhteistyölle.

Aseiden kalkkeen välttämättömyyttä Niinistö perusteli uhkakuvilla pahuudesta ja yhteisestä vihollisesta. ”Me kuljemme nyt varjojen maassa”, presidentti runoili.

Kysymys tulee ajankohtaiseksi maaliskuussa, kun EU-valtioiden johtajat kokoontuvat sopimaan Euroopan unionin turvallisuuspolitiikasta. Brexitin jälkeen EU:n muodonmuutos rauhanliitosta sotilasliittoksi aloitettiin. Nyt liiton keskeinen tehtävä on EU:n ulkorajan puolustaminen.

Presidenttikin samaisti puheessaan pakolaiset muuttoliikkeeksi ja muuttoliikkeen rauhan uhaksi. Kun vastassa on ”kollektiivinen turvallisuus”, saavat myös yksilön oikeudet väistyä, presidentti vihjasi. Niinistö esitti myös, että ”paras apu olisi paikalla annettu apu.”

Presidentin puhe oli retoriikkaa, jonka sisältöä sai hakea kielikuvien takaa. Keskeistä on kuitenkin, että perusoikeudet ovat toissijaisia ja Suomen satavuotisjuhlavuonna turvaa haetaan sotilaallisesta yhteistyöstä.

Ensiksi, on irvokasta että Suomen satavuotisjuhlapuheessa oikeutetaan sotilastoimia. Suomen sotiin joutuneet tietävät, että sodankäynti on kammottava tragedia, jossa ihmishenget ovat halpaa valuuttaa.

Toiseksi, ihmisoikeuksista sovittiin toisen maailmansodan kauhujen jälkeen juuri ihmisten turvaksi pahaa vastaan, ei ”kauniissa maailmassa”, kuten presidentti esitti.

Kolmanneksi, mikäli Suomi haluaisi toimia paikallisesti konfliktin lopettamiseksi, sen tulisi määrätä aseidenvientikielto Lähi-itään. Suomen asekauppa Lähi-itään on viime vuosina moninkertaistunut.

Suomi on kaupannut aseita Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin, joiden tiedetään pommittaneen siviilikohteita Jemenissä. Suomen asekauppakumppanit Turkki, Qatar ja Saudi-Arabia tukevat myös joukkoja Syyrian sisällissodassa.

Satavuotias Suomi haluaa rauhaa, ei sotaa."

On älyllisesti ja moraalisesti epärehellistä presidentiltä näyttää suuntaa kohti maailmaa, jossa myydään aseita sotaan ja sen jälkeen osoitetaan aseella niitä, jotka pakenevat tätä sotaa.

Presidentille vinkiksi seuraavaa puhetta varten: Satavuotias Suomi haluaa rauhaa, ei sotaa. Siksi Suomen on lakattava myymästä aseita konfliktialueille ja vaadittava EU:lta militarisaation sijaan pakolaiskriisin inhimillistä hoitamista.

Atlas Saarikoski

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet