A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Pannaan miehet heti töihin

Työmarkkinoiden pahin ongelma ovat nuoret miehet.

Valtava joukko 20–24-vuotiaita miehiä ei halua, ei pysty tai viitsi opiskella tai hakeutua töihin. Sosiaalituilla sinnittely on helpompaa.

Kehno alku aikuisuudelle vaikuttaa pitkään. Noin 620 000 työikäisellä suomalaisella on vain perusopinnot ja alle puolet heistä on töissä.

Kouluttamattomat muodostavat taloudellisen taakan, sosiaalisen riskin ja yhteiskuntarauhaa uhkaavan aikapommin. Tämä on jo nähty Ranskassa, jossa toimettomien joukkiot mellakoivat muita kansalaisia vastaan.

Mitä pitäisi tehdä? Vaikka vientimme ja hyvinvointimme rakentuvat korkean koulutuksen ja osaamisen varaan, Suomeen on luotava uusia matalan tuottavuuden työpaikkoja.

Useat palvelutehtävät ja avustavat työt eivät edellytä pitkää kokemusta vaan oikeaa asennetta."

Ilman osaamista ei voi työllistyä suurta osaamista vaativiin tehtäviin. Kouluttamattomille on tarjottava omien edellytysten mukaista työtä. Tämä on välttämättömyys nuorille, joiden työttömyys on pysynyt korkealla koko finanssikriisin jälkeisen ajan.

Useat palvelutehtävät ja avustavat työt eivät edellytä pitkää kokemusta vaan oikeaa asennetta.

Ay-liike ja vasemmistopuolueet ovat vaatineet, ettei Suomeen saa synnyttää kaksia työmarkkinoita. Kielitaidottomille ja kouluttamattomille pitää maksaa sama palkka kuin osaaville suomalaisille. Rakennusalalla on kuitenkin päädytty uuteen ratkaisuun, joka mahdollistaa tes-palkkojen alittamisen tietyissä tapauksissa.

Rakennusliitossa tunnustetaan, että oppimisvaiheessa oleville on voitava maksaa vähemmän kuin kokeneille. Jos näin ei tehtäisi, entistä useammat rakennustyömaat täyttyisivät ulkomaisesta siirtotyövoimasta. Sairaala-apulaisina, siivoojina, autonkuljettajina ja monissa muissa tehtävissä ulkomaalaisten osuus kasvaa myös koko ajan. Siirtotyöläisiä on Suomessa jo runsaat 100 000.

Poliittisesti on vaikeaa tunnustaa matalapalkkatöiden suuri tarve. Tosielämän tunnusluvut ovat toista mieltä.

Otetaan työt takaisin suomalaisille.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet