Atlas Saarikoski

Ääripäiden harha

Yhteiskunnallisen syrjinnän ja väkivallan käsittely Suomessa on erikoista: asiaan puuttumisen sijaan poliitikot puhuvat ääripäistä ja viranomaiset ääriliikkeistä.

Presidentti Sauli Niinistö totesi itsenäisyyspäivänä, että kansa on jakautunut kahtia. Poliittisen väkivallan syksynä oli yritetty sytyttää palamaan rakennuksia, joiden seinien sisällä nukkuivat lapset.

Väkivallan vastustaminen ei ole radikaalia eikä tee kenestäkään ääriajattelijaa, sillä yhdenvertaisuus on ihmisyyden perusajatus."

Kahtia, toinen puoli, ääripää ja ääriliikeet ovat harhaanjohtavia sanoja. Ei ole kahta puolta: on väkivalta ja sen kohde. Väkivallan ja syrjinnän vastustaminen on kaikkien asia. Se ei ole radikaalia eikä tee kenestäkään ääriajattelijaa, sillä yhdenvertaisuus on ihmisyyden perusajatus.

Syrjinnän vastakohta ei ole ihminen, joka vastustaa syrjintää. Tämän luulisi olevan yhtä itsestään selvää kuin että kiusaamisen vastakohta ei ole lapsi, jota kiusataan. Tai että rasismin vastakohta ei ole ihminen, joka ulkonäkönsä, alkuperänsä, kielensä tai uskontonsa vuoksi joutuu rasismin kohteeksi.

Humanistisen ammattikorkeakoulun Humakin lehtori sortui kuitenkin tähän virhepäätelmään. Hän kutsui rasistisen MV-lehden edustajan puhumaan opiskelijoilleen ja halusi rasisminvastaisen verkoston Antirasismi X:n tasapainottamaan näkemystä.

Antirasismi X kieltäytyi ja vetosi siihen, että rasistien pyrkimys ei ole käydä keskustelua, vaan viedä keskustelun toisen osapuolen ihmisoikeudet.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Humak järjesti kyseenalaisen väittelyn. Kun olin puhumassa samassa tilaisuudessa, vastassa oli homofobinen Älä alistu -kampanja. Siinä homoja verrattiin murhaajiin.

Miten opettaja, jolla ei itsellä ole kokemusta syrjinnästä, ymmärtäisi, että kyseessä on ihmisten elämä ja turvallisuus, eikä kiinnostava debatti?

Aktivisti ja lukiolainen Laura Eklund Nhaga pohti hiljan, miten rasismia luokassa kohdannut oppilas voi viedä asiaansa eteenpäin. Vaikka oppilas soittaisi läpi koko ketjun opettajasta opetusministeriin, hän ei kohtaisi ihmistä, jolla itsellään on kokemusta rasismista.

Jos ei ole kokenut syrjintää, ei ehkä tajua tätä: kenenkään ihmisarvoa ei voi käyttää opetuksessa kiistakapulana.

Onneksi Humakin rehtori kuunteli opiskelijoita, jotka tiesivät paremmin. Hän pyysi anteeksi ja perui keskustelutilaisuuden.

Atlas Saarikoski

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet