A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Totuus ei paljoa kiinnosta

Elämme löysien puheiden vaarallista aikaa. Hallituksessa tiedetään, että pää on tulossa vetävän käteen. Työttömyystukea maksetaan 700 000 suomalaiselle eli lähes joka neljännelle työikäiselle.

Rakennekorjaukset ovat välttämättömiä. Silti oppositio ohittaa faktat ja huutaa lisävelan puolesta.

Kansa ei tiedä, kuka puhuu totta, kuka vääristelee ja valehtelee."

Kansalaiset ovat hämmentyneitä. Mielipidemittaukset kertovat valtavasta määrästä epävarmoja äänestäjiä.

Kansa ei tiedä, kuka puhuu totta, kuka vääristelee ja valehtelee.

Avoimia työpaikkoja on vajaat 70 000. Ulkomaista työvoimaa on noin 100 000. Noin puolelle nykytyöttömistä olisi työpaikka.

Miksei työ kiinnosta?

Pitkäaikaistyöttömiä on noin 130 000. Heidän lukumääränsä kasvaa. Avoimet työpaikat lisääntyvät siellä, missä työttömyys kasvaa.

Tähän vaikuttavat kannustinloukut. Työttömyysturva on parempi kuin nettopalkka ja siksi töihin ei kannata mennä. Toinen syy on osaamisen nopea rapautuminen.

Maahanmuuton kasvu pahentaa työttömyyttä, kun kortistoon kirjataan kielitaidottomia ja heikon peruskoulutuksen omaavia ihmisiä. Heille on tarjolla vain sosiaaliturvaa ja turhautumista.

Työttömyyden korkea tasoja pitkäaikaistyöttömyys yhdistettynä maahanmuuttoon on yleiseurooppalainen ongelma.

Se vahvistaa poliittisia ääriliikkeitä niin oikealla kuin vasemmalla laidalla. Ahdingossa elävät ovat alttiita kiihotukselle, vihalle ja katkeruudelle.

Maltilliset ja tolkulliset jäävät alakynteen liikehdinnän, talousongelmien ja ihmisten välisten ristiriitojen lisääntyessä.

Idealistit ja poliitikot eivät tunne arkielämän ongelmia. Kannustinloukut ovat ansa, josta ei pääse pois vaikka haluaisi. Maahanmuuttajien ja kantaväestön kulttuuriset elämäntapaerot aiheuttavat todellisia ristiriitoja.

Vierastyöläisten miehittämät työpaikat lisäävät muukalaisvihaa, vaikka vierastyöläiset tekevät työt, joita kantaväestö ei halua tai sen ei ole pakko tehdä niitä.

Kupla puhkeaa, kun tosiasioiden paine kasvaa liian suureksi.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet