A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Miksi työ ei kiinnosta?

Avoimet työpaikat lisääntyvät samoilla alueilla, joilla työttömyys kasvaa. Työ ei kohtaa suomalaista tekijää.

Työhaluiset virolaiset, latvialaiset, liettualaiset, puolalaiset, ukrainalaiset ja Lähi-idästä tulevat ottavat innolla työpaikat ravintoloista, kuljetuksista, kiinteistöalalta ja hoivapalveluista, vaikka he eivät osaa suomea.

Helsingin rakennuksilla puhutaan kymmenkuntaa muuta kieltä kuin suomea. Latvialainen maatyömies palkataan timpuriksi, kun kainuulainen kirvesmies ei halua.

Rakennusalalla oli kesäkuussa 4 300 avointa työpaikkaa ja Rakennusliiton jäsenistä oli työttömänä 6 500 henkeä.

Suomessa on 350 000 työtöntä kantasuomalaista ja noin 100 000 ulkomaista työntekijää. Missä vika?

Yli 100 000 nuorta (20–29-vuotiasta) ei opiskele eikä käy töissä. Heidät elätetään toimeentulo- ja asumistuilla. Miksei järjestelmämme edellytä, että he menevät mihin tahansa työhön?

Ikääntyneiden työttömien osalta työministeri Jari Lindström (ps.) nostaa kädet pystyyn. Hän siirtäisi yli 60-vuotiaat työttömät eläkkeelle. Työvoimatoimisto ei enää edes tarjoa heille työtä.

Menetämme sukupolvet alku- ja loppupäästä. Ääripäiden välissä paisuu kannustinloukussa elävä 24–55-vuotiaiden ryhmä. Heidän tukitulonsa ylittävät käteen jäävän palkan.

Tukisysteemiä ei luotu vuosikymmenen mittaista työttömyyttä varten vaan hetkelliseksi hätäavuksi. Siksi työttömyysmenot ylittävät kuusi miljardia euroa vuodessa, minkä summan Suomi lainaa joka vuosi.

Haukutaan ja hylätään poliitikot, jotka ylläpitävät tuki-Suomea."

Ei syyllistetä työttömiä, jotka käyttävät hyväkseen järjestelmää. Haukutaan ja hylätään poliitikot, jotka eivät uskalla korjata mätää systeemiä. Ihmetellään äänestäjiä, jotka äänestävät vain omasta vallastaan kiinni pitäviä poliitikkoja.

Syyllistetään työvoimahallinto, joka ei vaadi työttömiä aktivoitumaan tuen saamiseksi.

Vain Belgiassa ja Bulgariassa on lepsumpi valvonta kuin Suomessa.

Olisi tärkeää tietää, kuinka kauan työssäkäyvät jaksavat kustantaa velkavetoisen tukisirkuksen?

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet