Aamupostin urheilulta

EM-kisoilla on arvonsa

Keskiviikosta sunnuntaihin käytäviä yleisurheilun EM-kisoja olisi helppo lähteä arvostelemaan vähäpätöisiksi olympiavuoden välikisoiksi. Jos suosiolla unohtaa vähättelyteeman, kisoihin voi liittyä paljon muistelemisen arvoista tulevaisuudessa.

Riihimäen Kiskon 21-vuotias Inga Linna debytoi aikuisten arvokisoissa heti keskiviikkona iltapäivällä naisten moukarin karsinnassa. Linna voi vapautuneesti hakea oppia ja arvokisakokemusta Amsterdamin EM-karkeloista.

Linnan kehitys on ollut huimaa, joten hänen tulevaisuutensa vaikuttaa ruusuiselta ilman loukkaantumisia. Ingan kolmevuotiaana Hippokisojen pituushypystä alkaneella yleisurheilu-uralla keskiviikko on toistaiseksi suurin päivä.

Suomi sai kaksi vuotta sitten Zürichissä kaksi mitalia ja seitsemän pistesijaa. Nyt joukkueen tavoitteena on kymmenen pistesijaa.

Mestaruutta puolustava Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki ovat Suomen ykköstykit, mutta Saksan kaamea keihästaso voi tuoda maalle jopa kolmoisvoiton. Kuvaavaa on, että lähes 87 metriä heittänyt Julius Weber on Saksan varamies. Puistossa heitettävä keihäskarsinta on heti keskiviikkona.

Suorana finaalina juostava naisten 10 000 metriä on avauspäivän ainoa loppukilpailu.

Rovaniemen Lappia edustava Johanna Peiponen alitti toukokuun lopulla yli puolella minuutilla 10 km:n maantiejuoksussa Kiskon Tuija Toivosen SE-tuloksen. Peiponen on naisten kympin EM-tilaston nelosena.

Peiponen on kuitenkin maratoonari, joten hänelle sopinee parhaiten tasaisen kovavauhtinen juoksu. Peiposen kirikyky on arvoitus.

Sandra Eriksson on 3 000 metrin esteiden tilastokolmonen. Hän on sisukas kamppailija, joka voi yltää yllätysmitaliin.

Nooralotta Neziri on 100 metrin aitojen EM-tilaston viitonen SE-ajalla 12,81. Herkässä lajissa Neziri on ainoana suomalaisena suoraan välierävaiheessa tilastotuloksen ansiosta.

Keihäsmiesten lisäksi menestysodotuksia on ratakierroksen aitureilla Oskari Möröllä ja Jussi Kanervolla sekä pituushyppääjä Henri Väyrysellä. Moukarinheittäjä David Söderberg on EM-tilaston kuutosena.

Voi olla, että keihäsmitali on tällä kertaa tiukemmassa kuin mahdollinen yllätysmitali akselilla Eriksson, Neziri tai Söderberg.

Pasi Honkanen

Kirjoittaja on Aamupostin avustaja

Aamupostin urheilulta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet