A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Mikä on sinun oma etusi?

Kuinka moni tietää oman etunsa?

Kilpailukykysopimuksesta neuvoteltaessa ammattiliittojen johtajat vastustivat aluksi lähes kaikkia ehdotuksia kustannustason alentamiseksi.

Mielipidetiedusteluissa todettiin samaan aikaan, että suuri osa kansasta oli valmis sopimaan pitkän aikavälin parannusohjelmasta (Eva, arvo- ja asennetutkimus).

Kiky-sopimuksen viimeisinä solmijoina olivat vahvan vientialan edustajat teknologiateollisuus ja Metalliliitto.

Evan tutkimuksessa yli 80 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että vientiteollisuuden kilpailukyvyllä on ratkaiseva vaikutus kaikkeen työllisyyteen.

Johtajien ja kansalaisten eli etujärjestöjen jäsenten käsitykset omasta edusta ovat erilaiset.

Potilaan valinnanvapauden lisääminen terveydenhuollossa on hallituksen linjaus. Maksuseteli seuraa kansalaista riippumatta siitä, käyttääkö hän julkista vai yksityistä terveyspalvelua.

Antti Rinne sen sijaan väittää, että julkisen ja yksityisen terveyspalvelun kilpailutus on huono asia. Julkisen alan kilpailu palvelun laadulla ja hoitotuloksilla ei ole hyvä tavoite. Miksei? Eivätkö laatu ja tulos ole potilaan etu?

Seniorikansa vaatii eläkeläisten tasapuolista kohtelua palkansaajien kanssa muun muassa verotuksessa. Nuorten ikäluokkien lobbarit eivät tätä tue, vaikka veroneutraliteetti koskisi myös tulevia vanhuksia eli tämän päivän nuoria.

Etuja ajetaan, mutta lopputulos ei tyydytä ketään."

Eteenpäin katsominen ja oman tulevaisuuden huomiointi jäävät lyhytnäköisten etujen jalkoihin.

Jokaisella eturyhmällä on järjestö ja lobbarit. Siitä huolimatta arvo- ja asennetutkimuksien tuloksissa paistaa kansalaisten turhautuneisuus nykyiseen järjestelmään. Etuja ajetaan, mutta lopputulos ei tyydytä ketään.

Kiky-kiiman varjoon jäi edunvalvonnan jättihankkeen kaatuminen. Ay-liitot eivät kyenneet sopimaan uuden puoluepoliittisesti riippumattoman palkansaajaliiton perustamisesta.

Yhteisrintama repesi, koska ay-johtajat eivät luovu puoluepolitiikasta, jolla voi sekaantua mihin tahansa.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet